Novodobí otrokáři z Plzně zřejmě půjdou do vazby

Plzeň – Státní zástupce v Plzni dnes podal na podnět policie návrh, aby soud vzal do vazby čtveřici lidí v souvislosti s páteční potyčkou cizinců v jedné z plzeňských firem. Tři cizince a jednoho Čecha policie obvinila z vydírání, omezování osobní svobody a pokusu ublížení na zdraví. Podle dostupných informací se v pátek vzbouřila velká skupina cizinců proti špatným podmínkám v práci i v ubytování. Při následné potyčce s další skupinkou lidí utrpěl jeden z nich zranění.

Ministerstvo bude žádat peníze za dopravu po vinících

Dvě skupiny cizinců se dostaly do hádky kvůli slíbeným pracovním podmínkám. Následně na policii přišlo na 200 Rumunů a domáhali se odjezdu domů do Rumunska. Po spolupráci policie, magistrátu a humanitárních organizací v noci odjelo v autobusech celkem 199 cizinců. Podle vedoucího odboru krizového řízení magistrátu Petra Lišky bude město zhruba 400 tisíc korun žádat u ministerstva vnitra. Nyní už rumunští pracovníci dorazili domů. Někteří Rumuni však v ubytovně v Malešicích zůstali a nechtějí situaci komentovat.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Pavel Novák z tiskového odboru ministerstva

„Náklady na tuto humanitární akci budou pokryty z rozpočtu ministerstva vnitra. To bude všemi prostředky požadovat úhradu nákladů od osob odpovědných za vzniklou situaci, která je v tuto chvíli předmětem šetření Policie ČR.“

Firma Flora v Plzni, kde Rumuni pracovali, tvrdí, že plnila vůči agentuře Delta, která jí dělníky pronajímala, veškeré svoje závazky. O tom, že své klienty personální agentura následně nevyplácí, neměl prý nikdo tušení. Personálních agentur firma využívá víc. Tato agentura však byla nová, žádné předchozí zkušenosti s ní proto firma neměla. „Bohužel letos jsme zvyšovali výrobu, a tak se přibrala nová pracovní agentura,“ sdělil někdo z firmy ČT po telefonu. Svoje jméno ale uvést nechtěl.

Rumunům stále někdo vyhrožoval

Rumuni si stěžovali na špatné pracovní podmínky a minimální plat. V souvislosti s tím se začalo v médiích hovořit o novodobém otrokářství. Rumuni pracovali v Plzni tři měsíce. „Slíbili nám 750 eur (18 500 korun) za měsíc, ale dostávali jsme zhruba 500 korun týdně,“ uvedla v sobotu před odjezdem jedna z žen. „Bydleli jsme hrozně - jedna sprcha pro třicet lidí. Teplá voda docházela,“ dodává k tomu další Rumun. „Bodyguardi nám vyhrožovali a jednoho z nás i zbili,“ stěžují si ostatní. Námitky ale nepřicházely v úvahu.

Podle Petry Kubálkové z neziskové organizace La Strada ale zaměstnanci nedostávali zaplaceno. „V takovém případě se dá mluvit o obchodování s lidmi,“ dodává. Policie zatím o otrokářství mluvit nechce.

Policie České republiky
Zdroj: ČT24