Nečas se brání trestu v kauze trafik pro poslance ODS. Obrátil se na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) podal dovolání v kauze takzvaných trafik pro poslance. Za podplácení byl pravomocně potrestán podmínkou na dva a půl roku a milionovým peněžitým trestem. Na Nejvyšší soud se obrátil také další odsouzený, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který dostal dvouletou podmínku a zaplatit má 300 tisíc korun.

„Ve věci vedené u zdejšího soudu (…) podali dovolání odsouzení R. B. a P. N.,“ konstatovala mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Podání dovolání potvrdil i Nečasův advokát Adam Černý. Konkrétní důvody ale komentovat odmítl.

V kauze čelila obžalobě i Nečasova manželka Jana (dříve Nagyová), kterou prvoinstanční soud také potrestal dvouletým podmíněným trestem a třísettisícovým peněžitým trestem. Žena se ale proti verdiktu neodvolala, a rozhodnutí tak už dříve nabylo právní moci. Trojice vinu od počátku odmítala.

Případ trafik pro poslance ODS přispěl v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, se kterým nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečasův trest zahrnuje i jeho předchozí odsouzení. Expremiér dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky. Odvolací pražský městský soud mu za to loni v květnu potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest sto tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Trvá nicméně na tom, že říkal pravdu. Nejvyšší soud v této kauze nedávno odmítl jeho dovolání.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová byla také odsouzena ještě v další kauze. Podle soudu nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Dostala pravomocně podmíněný trest a zákaz činnosti. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost, prominul jí zbytek zkušební doby.