Muskovy satelity komplikují práci hvězdářům. Nejde o ozdoby na obloze, upozorňují

Satelity Starlink, které se v noci na úterý objevily na obloze, komplikují práci hvězdářům. Světelná stopa družic totiž podle nich ničí snímky. České televizi to potvrdily oslovené observatoře. Tisíce nadšenců, včetně Čechů, sledovalo „vesmírný vlak,“ jak média satelity Starlink překřtila. Ty patří společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska, firma chce pomocí nich poskytnout internet celému světu. Vizuální podívanou ale kritizuje vedení českých observatoří.

Podle ředitelky Observatoře Kleť a Hvězdárny České Budějovice Jany Tiché nejde o ozdobu, ale o překážku v práci astronomů. „Když vám během expozice přeletí přes snímek družice, její světelná stopa jej vlastně úplně zničí, neboť jas družic systému Starlink je tak vysoký, že prakticky znemožní zpracování slabých objektů na dotčeném snímku,“ vysvětlila Tichá.

Podle ní mohou tyto družice vytvářet ještě další problémy. „Tyto stopy družic značně narušují jak systémy automatické identifikace hvězdných polí, tak systémy automatických detekcí Zemi potenciálně nebezpečných asteroidů,“ uvedla.

Na družice satelitů upozornila na Facebooku Hvězdárna v Úpici. „Do záběru nevletěl jen jeden ,vláček‘, ale hned dva proudy rotujících satelitů a navíc navzájem se křižujících. Celá řada expozic tím byla znehodnocena,“ citovala hvězdárna astrofotografa Zdeňka Bardona.

Satelity komplikují práci také pracovníkům hvězdárny Prostějov. Největší komplikace zaznamenali při fotografování větších kusů oblohy. „Na jednu stranu obdivujeme výsledky, kterých pan Musk dosahuje, ale taková smršť nových těles na nebi je pro nás jistě velmi nepříjemná a plánovaní snižování albeda (míra odrazivosti tělesa nebo jeho povrchu – pozn. red.) družic ničemu nepomůže,“ řekl vedoucí pracovník hvězdárny Rudolf Novák.

Speciální nátěr nepomůže, tvrdí Tichá

Naráží tak na plány firmy SpaceX, která by chtěla potřít satelity speciálním nátěrem, jenž by měl tlumit odrazivost světla a tím bojovat proti světelnému smogu. Jeden takový satelit už firma na oběžnou dráhu poslala v lednu. Cílem Elona Muska je poskytnout internet celému světu.

Ale podle ředitelky Tiché plánované satelity s menší odrazností nic nevyřeší. „Možná pomůže na pohled prostým okem, pro profesionální astronomy celý problém zásadně nevylepší,“ řekla. S obdivem pro úspěchy Elona Muska a SpaceX rovněž nesouhlasí. „Jásání nad Starlinky je jásáním nad komíny uhelných elektráren jako symbolem pokroku,“ upozornila Tichá.