Když se bude více investovat, vyšší schodek nám nevadí, zdůvodňují komunisté podporu rozpočtu

Události, komentáře: Rozpočtový schodek v době růstu (zdroj: ČT24)

Komunistická strana se tváří na návrh rozpočtu pro příští rok příznivě, přestože vláda nenaplnila její požadavek, aby plánovaný schodek klesl o čtvrtinu. Podle předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miroslavy Vostré (KSČM) je strana nakonec spokojena s tím, že se v rámci čtyřicetimiliardového schodku bude více investovat. Podle opoziční poslankyně Věry Kovářové (STAN) je to však špatně – dokud ekonomika roste, chtěla by mít rozpočet přebytkový, investice se beztak nedaří naplňovat. Miroslava Vostrá a Věra Kovářová diskutovaly o státním rozpočtu pro rok 2020 v Událostech, komentářích.

Stát v příštím roce utratí zhruba o 40 miliard více, než kolik peněz získá – to schválili poslanci na plénu při prvním čtení. S tím se před projednáváním v rozpočtovém výboru nakonec zdá být smířena i komunistická strana, byť dříve měla výhrady. Její hlasy přitom budou nakonec zřejmě klíčové – právě o KSČM se menšinová vláda ANO a ČSSD opírá.

„Od samého počátku jsme říkali, že bychom preferovali menší schodek 30 miliard. Vláda se vydala jiným směrem, zachovala schodek 40 miliard s tím, že byly navýšeny investice. To je něco, co můžeme akceptovat,“ řekla předsedkyně rozpočtového výboru Miroslava Vostrá.

Členka stejného výboru Věra Kovářová je však přesvědčena, že vláda měla komunistický požadavek na snížení schodku nejenom naplnit, ale i překonat. „Vláda musí počítat s přebytkovým rozpočtem, aby si vytvořila rezervy pro dobu, kdy dojde k ochlazení ekonomiky. To vláda bohužel nedělala,“ podotkla.

Vostrá se ale domnívá, že je posílení investic důležité právě kvůli očekávanému ochlazení. „Nosným pilířem k tomu, aby nedošlo k excesu v ekonomice, jsou přece investice a jejich čerpání. To se nedaří tak, jak by se dařit mělo. V roce 2017 bylo z investic uplatněno pouze 47 procent, teď se to blíží k 63 nebo 67 procentům. Je to trend, který se lepší, ale z našeho pohledu pomalu,“ upozornila.

Jenomže podle opoziční poslankyně právě nízké uplatnění investic prokazuje, že je omylem pumpovat peníze do ekonomiky tímto způsobem v době růstu. „Na trhu je velký nedostatek stavebních kapacit. Obecně řečeno, stát by neměl pumpovat tolik kapacit do ekonomiky v době hospodářského růstu,“ uvedla.

Jednat s komunistickou stranou se vydali premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přímo na zasedání výkonného výboru KSČM, což vzbudilo kritické reakce části opozice. Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru napsal, že návštěva předsedy vlády u vedení komunistické strany vypadá jako zpráva z Rudého práva.

Věra Kovářová míní, že se tak ukázala skutečná role KSČM, která odmítá, že by se vládnutí jakkoli účastnila. „KSČM se stává jasnou třetí koaliční stranou. Premiér jim ukazuje, jak mu na nich záleží, a na druhé straně myslím, že i komunistická strana si svými požadavky, se kterými postupně přichází, zvyšuje svoji cenu. Myslím, že je to pro KSČM důležité – dát signál svým voličům,“ poznamenala.

Komunisté ale odmítají, že by se chystali do vlády více zapojit. To, že Babišův kabinet podporují, je podle Miroslavy Vostré zkrátka tím, že jsou s ním spokojeni. „Vzhledem k tomu, že v současné době šest priorit, kterými jsme podmínili toleranci vlády, se v rozpočtu objevuje, tak musím říci, že jsem spokojena,“ řekla.

KSČM ostatně nepodpořila rozpočet bezvýhradně, žádá ještě změny, které se týkají zdravotnictví. Premiér Babiš ale případné otevření úhradové vyhlášky odmítl.