Extremisté opustili romské sídliště v Litvínově, k velké bitvě nedošlo

Litvínov (Mostecko) - Většina pravicových extremistů, která se na litvínovském sídlišti Janov chtěla střetnout s početnou romskou komunitou, již opustila město. Policie proti nim dnes musela zasahovat třikrát, nakonec boji se stopadesátičlennou skupinou Romů zabránila a šest radikálů zatkla. Musela proti nim však použít dělobuchy a v jednom případě i vodní dělo, extremisté útočili skleněnými lahvemi a kameny. Mimořádná bezpečnostní opatření potrvají ve městě až do nedělního večera.

Akce extremistů měla být odpovědí na výpady Romů vůči členům hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS), kteří přijeli začátkem října monitorovat situaci do litvínovského sídliště Janov. Zhruba sedmdesát Romů ozbrojených klacky, golfovými holemi či násadami od sekyr zahrnulo členy hlídek v černých kabátech, kšiltovkách a s bílou páskou na rukávu vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou. Střetu tehdy zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků. Extremisté se rozhodli pro odplatu.

Třísetčlenný dav extremistů se dnes původně sešel na centrálním litvínovském Mírovém náměstí. Jejich členové zde měli několik proslovů, v nichž poukazovali na diskriminaci extrémně pravicové Dělnické strany (DS) a vyjadřovali svůj nesouhlas se současným systémem. Dav vykřikoval hesla „Čechy Čechům“ nebo „Stop černému rasismu“.

Litvínovský starosta Milan Šťovíček následně shromáždění zakázal a nařídil jeho rozpuštění. „Byla to snaha opět vyprovokovat konflikt, celé shromáždění na náměstí Míru ale nebylo ani ohlášené a tudíž ani povolené,“ argumentoval starosta. 

Navzdory policejnímu zásahu se radikálové ale vydali na Janov, zde došlo k dalšímu střetu s bezpečnostními složkami. Celé akce se účastnilo na 300 policistů, vlastnímu střetu bránila jízdní policie a několik desítek těžkooděnců. Při útocích radikálů bylo kameny poškozeno i několik aut a radikálové se bránili útoku policistů tím, že zahradili silnici několika kontejnery na odpad.

Potyčky přinesly i několik zraněných včetně jednoho policisty. „V obličeji byl vážně zraněn dlažební kostkou, v současné době je v péči lékařů,“ informoval ředitel mostecké policie Vladimír Danyluk o stavu svého kolegy.

Šestice zadržených nyní čeká v policejních celách, jestli ji kriminalisté obviní. Policie má dva trestné činy, za které by je mohla stíhat. „Buď by se jednalo o útok na veřejného činitele, neboť používali různé předměty, které házeli po policistech nebo to bude výtržnictví,“ sdělil Danyluk.

  • Zásah policistů vůči pravicovému extrémistovi v Litvínově autor: Miroslav Rada, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47541.jpg
  • Přípravy policistů na pochod extremistů autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47527.jpg