Dienstbier: Práci už nedodělám. Snad v tom je premiérova strategie

Dienstbier v Devadesátce ČT24: Snad má premiér nějakou strategii (zdroj: ČT24)

Odvolaný ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) není ze svého konce ve vládě nadšený, nebude už totiž moci dokončit rozdělanou práci. Doufá, že premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sleduje jeho odvoláním nějakou širší strategii. Už v pátek naznačil, že se ho stranický šéf zbavil za sliby, že nebude mít ve volbě předsedy strany na březnovém sjezdu protikandidáta.

Za zcela zásadní považuji dokončení jednání o vykoupení vepřína v Letech (…) a také novelu zákona o veřejném ochránci práv, kde jsou ve hře dvě velmi zásadní věci: monitoring práv zdravotně postižených a také antidiskriminační žaloba.
Jiří Dienstbier

„Dokázal bych pochopit, že premiér a předseda strany v jedné osobě určí nějakou strategii, jaká témata chce prosazovat, jaké lidi s nimi oslovovat, a podle toho se třeba pozmění i vládní tým,“ řekl České televizi. „Je to tím, že část funkcionářů ČSSD tuto změnu požadovala,“ dodal s tím, že žádný jiný důvod od premiéra ani neslyšel.

Dokud bude sociální demokracie sociální demokracií, nevidí důvod k tomu, aby opouštěl její řady. „Samozřejmě ve všech politických stranách jsou i lidé, kteří je považují jen za nástroj pro svůj prospěch. Nevidím důvod, proč bych odcházel zrovna já, který dlouhodobě prosazuje z podstaty sociálně demokratické hodnoty,“ vyjádřil svůj pohled odcházející ministr.

V pátek poté, co Sobotka oznámil odvolání Němečka a Dienstbiera, přišel ministr pro lidská práva s tím, že má věrohodné informace o tlaku pražských členů ČSSD na jeho odvolání. „Je to akce části Prahy v čele s panem (europoslancem ČSSD Miroslavem) Pochem,“ uvedl Dienstbier v České televizi. Miroslav Poche takové vyjádření odmítl s tím, že má dost své práce a nevidí důvod, proč by si měl premiér od někoho nechat do věcí mluvit.

Rovněž Dienstbier zmínil, že „proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu.“ To zas odmítl poslanec a člen jihomoravské organizace Jeroným Tejc, o kterém se spekuluje jako o možném kandidátovi do vedení strany. Zda bude do vedení strany kandidovat, chce Tejc oznámit před krajskými konferencemi strany.

Sobotka ke kritice Dienstbiera řekl, že má na reakci právo. „Já to neberu ve zlém. Poděkoval jsem mu na jednání předsednictva za práci, kterou odváděl. Já jsem si ho do vlády vybral, nicméně po diskusi, kterou jsem vedl v ČSSD, jsem se rozhodl k této změně,“ řekl.

Hlubší krize ČSSD nebo široké rozkročení směrem k liberálům

Podle politologa Michala Klímy začala ČSSD ztrácet důvěru liberálnějších voličů, pro které jsou kroky jako nedávné prohlášení čtyř velkým překvapením. Takový krok odpovídal postojům prezidenta Miloše Zemana, ovšem zapojení premiéra Sobotky, předsedy Senátu Milana Štěcha a předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, kteří nesli pomyslný prapor progresivního křídla ČSSD, přineslo ztrátu sympatií střední vrstvy z měst.

Do balíku takových změn patří podle Klímy i dovolání ministra Dienstbiera. „Je to škoda, protože ČSSD má šanci konkurovat ANO jedině, když se rozkročí široce do levého středu. Teď jde spíš nalevo a střed se vytrácí,“ soudí politolog.

Dienstbier souhlasí s výrazným rozšířením záběru ČSSD směrem k mladším, progresivnějším, městským voličům. Po krajských volbách, které pro ČSSD znamenaly neúspěch, se o tom ve straně hodně diskutovalo. Končící ministr nevidí rozpor v cílení i na konzervativní voliče strany. „Ale čistě konzervativní přístup, který v sociální demokracii nyní bohužel převažuje, spíš uzavírá prostor pro oslovení co největšího počtu voličů,“ soudí.