Blíží se nové řízení v kauze Čapí hnízdo. Babiš dál trvá na své nevině, soud hodlá vyslechnout znalce

Události: Kauza Čapí hnízdo pokračuje (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze by mohl ve dnech 14. a 15. února podruhé rozhodnout v kauze Čapí hnízdo. Obžalobě z padesátimilionového dotačního podvodu čelí expremiér Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Nové projednání případu nařídil Vrchní soud v Praze, když zrušil osvobozující verdikt.

Vrchní soud trestnímu senátu jeho předsedy Jana Šotta mimo jiné vytkl, že se loni v lednu při hodnocení důkazů přiklonil k tomu, jak je vysvětlovala obhajoba, a že je nehodnotil v uceleném řetězci. „Soud postrádá logický přístup k hodnocení důkazů nezatížený spekulacemi nebo hypotézami, k nimž se soud prvého stupně ve svém rozhodnutí uchýlil,“ uvedla mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Městský soud má nyní v plánu výslechy dvou znalců a čtení některých listinných důkazů. Obhájci Andreje Babiše také navrhli výslech nového svědka, bývalého člena představenstva firmy, od které Babišovi příbuzní získali akcie Čapího Hnízda. „K důkazům, které budou teprve v budoucnu prováděny v hlavním líčení, se zásadně nemohu vyjadřovat,“ uvedl Babišův advokát Michael Bartončík.

Žalobce hodlá u soudu trvat na tom, že Čapí hnízdo bylo vyvedeno účelově z holdingu Agrofert, aby získalo padesátimilionovou dotaci pro malé a střední firmy. „Státní zastupitelství samozřejmě trvá na podané obžalobě, a to ve vztahu k oběma dvěma možným východiskům, ať se jedná o účelové vyvedení podniku, anebo o podnikání na společných a vzájemných trzích,“ prohlásil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Je to umělá kauza, je to politická kauza, protože státní zástupce to zastavil a obnovil to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman,“ prohlásil Babiš k novému jednání. Řekl také, že očekává, že ho soud zprostí, a že je celá věc nesmysl.

Soud zatím nařídil nové jednání v kauze Čapí hnízdo na dva jednací dny. Není vyloučeno, že padne rozhodnutí. Stejně jako u prvního jednání na něj bude i nyní vydávat vstupenky. V případě odvoláni proti verdiktu věc znovu skončí u vrchního soudu.