Architekti chtějí odstranit z Pardubic sochu rudoarmějce. Město je proti, vracelo by dotace

Rudoarmějce v Pardubicích chrání dotace. Po odstranění sochy by město vracelo dotace (zdroj: ČT24)

Pardubice řeší, co se sochou rudoarmějce. Podle architektů na náměstí Republiky nepatří a chtějí ji odstranit. Souhlasí s tím i Pardubický kraj. Proti se naopak postavilo město – a to kvůli evropským dotacím, které by muselo vrátit.

V místech, kde od roku 1957 stojí v centru Pardubic socha rudoarmějce, býval u tamního zámku za války symbol nacistického režimu – říšská orlice. Jak se střídaly režimy, střídaly se na tomto místě i sochy. Teď architekti chtějí, aby místo zůstalo prázdné.

„Myslím, že se sem vůbec nehodí, protože výhled na zámek – průhled z náměstí je zastíněný sochou rudoarmějce,“ říká architekt Milan Košař.

Rudoarmějec od sochaře Josefa Malejovského rozdělil nejen veřejnost, ale i kraj a radnici. Hejtmanství navrhuje odstranění sochy – jako vlastník chce, aby byl zámek dobře vidět.

Město ale tvrdí, že musí dílo zůstat na svém místě. Podstavec byl totiž součástí rekonstrukce Tyršových sadů, odstranění by znamenalo porušení pětiletých dotačních podmínek.

„Řešil bych to po pěti letech, jinak bychom museli zvážit, jaké náklady by se z té dotace musely vracet,“ řekl Jaroslav Menšík (ANO), starosta MO Pardubice.

Spory o sochu přitom nejsou ničím novým, trvají už přes čtvrt století. „Je to kulturní památka a jako ke kulturní památce bychom se měli v tomto směru chovat. Na druhou stranu si myslím, že tento prostor může být i řešen jinak, tak aby zámek ještě lépe souzněl s náměstím Republiky,“ řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

O osudu sochy by měla příští rok rozhodnout odborná komise. Architekti navrhují, aby město sochu přestěhovalo například na hřbitov, k hrobům padlých sovětských vojáků.