Veřejnému praní prádla ve Vizovicích hrozí po desítkách let konec

Vizovice - Netradiční službu poskytují ve Vizovicích na Zlínsku. Lidé si tam nemusí pořizovat vlastní pračku. Stačí jim sbalit špinavé prádlo a odnést ho do prádelny, kterou zřídila místní radnice. Nyní ale hrozí, že se lidé už nebudou moci scházet při společném praní tak, jak to dělali od nepaměti. Současná provozovatelka se totiž rozhodla, že už prádelnu dál vést nechce, a radnice nemá peníze na provoz.

„Zaskočilo nás, když jsme dostali od současné provozovatelky žádost o ukončení pronájmu,“ uvedla místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová (ČSSD). Vedení radnice nyní hledá někoho, kdo by v provozu prádelny chtěl pokračovat dál, aby nedošlo k jejímu zániku.

Pokud se do října, kdy vyprší stávajícímu nájemci smlouva, nepřihlásí nový zájemce, přijde zřejmě například Jana Hikadová o práci. Ta začala v prádelně pracovat po mateřské dovolené, což bylo před čtyřiadvaceti lety. Nyní jí hrozí, že si bude muset hledat nové místo. „Bylo by to těžké. Jsem v pokročilém věku a neumím pracovat na počítači. Musela bych se tedy asi rekvalifikovat,“ popsala svou situaci Hikadová.

Místostarostka Štalmachová mluví o městské prádelně (zdroj: ČT24)

Zrušení prádelny by nebylo problémem pouze pro současné zaměstnance prádelny. Například místní senioři, kteří patří k pravidelným zákazníkům, by museli dojíždět až do Zlína. To by je kromě času stálo i peníze navíc. 

Na nedostatek práce si současný nájemce rozhodně stěžovat nemůže. Měsíčně totiž v prádelně vyperou pět set kilogramů prádla. I obyvatelé Vizovic a okolních vesnic si službu chválí.  „Využívám ji nejen pro praní pracovních věcí, ale nosím sem i peřiny nebo velké polštáře,“ uvedl jeden ze zákazníků. Přesto, že jsou všichni na veřejnou prádelnu zvyklí, o její provozování zatím nikdo zájem neprojevil.