V Krnově zrekonstruovali salónní vůz Franze Josefa

Krnov - Císař v něm jezdil pro svou ženu Sisi do Salcburku. Teď vypadá stejně, jako tehdy, před sto dvaceti lety. Po dlouhých letech, kdy se rekonstrukce nedařila v jiných evropských zemích, dnes vagon odjel do vlakového muzea Rakousku.

Byl naložen na jeřáb, položen na nákladní auto a připevněn řetězy. V krnovské opravně stál čtyři roky. Dnes odjel do vlakového muzea nedaleko Salcburku. Salónní vagon císaře Franze Josefa vypadá zvenku docela obyčejně. Interiér ale září luxusem.  

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Je to styl, který se na konci 19. století používal, takže převažuje dřevo, které je dýhované. Je to většinou dýha v odstínu třešňového dřeva. Je tam i hodně dřeva, které imituje mahagon, sedačky jsou čalouněné tak, aby evokovaly dojem krásných křesel pozdního secesního slohu,“ uvedl Jaromír Foltýn, jednatel Olpas Krnov.

Boky jsou pak celé potažené látkou. Pracovníci krnovské opravny zrekonstruovali celý vagon podle jediného nákresu z konce 19. století, který z dob vzniku vozu existuje. Jen na cestu je pojištěný na skoro deset milionů korun.

„Franz Josef byl v létě 1895 v Bad Ischlu a tímto vagonem jel za Sisi do Salcburku a do Bayernu, proto je tady speciální vůz jenom pro císaře,“ uvedl August Zopft, ekonomický ředitel, Club 760.

„Když nám vagón přijel, byl to holý skelet, byl to rám a na něm byl svařený základ kostry. Na našich zaměstnancích bylo, aby se celý vagon dodělal. Vyrobily se všechny boky, vyrobily se všechny kovové věci,“ uvedl Jaromír Foltýn, jednatel Olpas Krnov.

Do muzea dorazí vagon už zítra, ale rok bude stát  před ním. Poprvé na úzkorozchodnou trať vyjede až 18. srpna příštího roku. Bude to totiž 184. výročí od narození Franze Josefa.

Spolu s císařským vozem dnes odjeli z Krnova ještě další dva. Jsou to repliky vagonů, které v Rakousku jezdily v padesátých letech.

Už teď v Krnově parkuje další podobný vagon, který pojede opět do Rakouska.