Tuberkulózu prodělala v Brně více než tři procenta bezdomovců

Brno – V posledních šesti letech onemocnělo tuberkulózou celkem 53 bezdomovců, to představuje více než 3 procenta lidí, kteří se bez střechy nad hlavou pohybují v Brně. Přitom v běžné populaci je výskyt skoro pětsetkrát nižší. Vyplývá to ze statistik společného projektu města Brna a krajské hygienické stanice. Cílem projektu, který začal v roce 2005, je vyšetřovat brněnské bezdomovce a ty nemocné léčit.

„Obecně jsou rizikovou skupinu lidé, kteří žijí na okraji společnosti, v sociálních vyloučení bez přístupu ke zdravotní péči. Konkrétně to jsou lidé bez domova, drogově závislí nebo vězni,“ uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Renata Vaverková. Výskyt tuberkulózy u sociálně vyloučených skupin je téměř 500  krát vyšší než v běžné populaci.

Tuberkulóza (TBC)

Tuberkulóza je bakteriální onemocnění, které nejčastěji napadá plíce. Projevuje se typickým kašlem, kterým se bakterie také rozšiřuje. Pacient se může nakazit při dlouhodobém kontaktu s nemocným. Jednorázové setkání třeba v městské hromadné dopravě není nebezpečné.

V Brně se od roku 2005 monitorují bezdomovci nakažení tuberkulózou (zdroj: ČT24)

Hygienici společně se sociálními pracovníky magistrátu zahájili v roce 2005 projekt, který má aktivně oslovit lidi na okraji a motivovat je k bezplatnému vyšetření. Převážně jde o bezdomovce. „Většinou přichází ti, kteří mají ještě starost o svoje zdraví, ale snažíme se všechny motivovat poskytnutím stravenek,“ vysvětlil Ladislav Ptáček z odboru sociální péče brněnského magistrátu. Pokud se nechají vyšetřit, pracovníci jim dají stravenku v hodnotě 100 korun. „Tak zajistíme, že si skutečně koupí jídlo a ne nic jiného,“ dodal Ptáček.

Vyšetření probíhá na brněnské poliklinice v ulici Zahradníkova. Tito lidé tam přichází mimo klasickou ordinační dobu. Výsledky se pacient dozví jen krátce po vyšetření – pokud rentgen ukáže změny typické pro tuberkulózu, pacient hned putuje do nemocnice.

„V České republice je dlouhodobě velmi dobrá kontrola nad tuberkulózou, kdy nakažení pacienti musí povinně absolvovat dvouměsíční léčbu v nemocnici a pak dochází na ambulantní kontroly,“ řekla lékařka z krajské hygienické stanice Alena Holčíková. Nemocný člověk se tedy mezi běžnou populaci nevrátí, dokud není vyléčen.

Výskyt tuberkulózy ve světě

Za příznivou úroveň výskytu tuberkulózy považuje Světová zdravotnická organizace 20 nemocných na sto tisíc obyvatel. V České republice je, stejně jako v severských státech, onemocní o 13 lidí méně na stejný vzorek populace. Ve vyspělých zemích klesá počet nakažených tuberkulózou, opačná tendence se ovšem projevuje ve třetím světe.

Všichni nakažení brněnští bezdomovci byli potencionálními roznašeči bakterie, kterou vykašlávali. Podle lékařů se člověk nakazí, jen pokud je v dlouhodobém kontaktu s nemocným. K nákaze nedojde při náhodném setkání na veřejném prostranství nebo například při kontaktu v městské hromadné dopravě.

Do projektu se v roce 2005 zapojila vedle Brna také Praha, Ostrava a Ústí nad Labem. Po několika letech města projekty ukončila, jediné Brno se pyšní dlouhodobou strategií v boji proti tuberkulóze u rizikových skupin.