Tříletá oprava barokního gobelínu je u konce

Valašské Meziříčí - Barokní gobelín o rozměrech tři a půl krát čtyři metry se měl původně opravovat jen rok, nakonec se ale ukázalo, že nitě jsou mnohem poškozenější, než si restaurátoři mysleli. Oprava díla ze 17. století nakonec trvala tři roky. V Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí nad ním restaurátorky strávily tisíce hodin jemné práce a detailního soustředění. Po letech oprav jej na jeden den vystavily.

„Chce to trpělivost a úžasný cit pro barvy. Pokud to člověk má rád, tak u toho vydrží,“ popsala nutnou dávku trpělivosti, kterou při práci potřebovala, Dana Dočkalová z Moravské gobelínové manufaktury. Námětem více než 300 let starého gobelínu je Panna Marie s Ježíškem při útěku do Egypta. Na opravu významného belgického díla spotřebovaly restaurátorky kilometry materiálu včetně exkluzivního hedvábí.

No comment: Vystavení opraveného gobelínu (zdroj: ČT24)

Na jednom centimetru je až sedm nití zároveň. Velkým problémem byla například voda, jejíž odlesky se jen těžko napodobují. „Voda byla v Palestině symbol života, naopak sucho to byla smrt,“ vysvětlil Jan Timotej Strýček. Pokud by se restaurátoři do oprav vzácného gobelínu z Antverp nepustili, za padesát let by se rozpadl. Kromě plísní a vlhkosti trpěl i kvůli myším. „Tohle byly obrovské díry,“ zavzpomínal na původní stav gobelínu restaurátor Strýček.

Dvacetikilový gobelín patří arcibiskupství, které jej po opravách plánuje v létě zpřístupnit pro veřejnost v rámci kroměřížského arcidiecézního muzea.