Tišnovští zastupitelé odvolali vedení města

Tišnov - Zastupitelé Tišnova dnes na svém zasedání odvolali z postu starosty Jana Schneidera (ČSSD) i celou městskou radu. Novým starostou se stal dosavadní předseda Výboru kontrolního Tomáš Komprs (TOP 09).

Vedení města Tišnov se po dnešním zasedání zastupitelstva doslova obrátilo naruby. Opoziční zastupitel Karel Švábenský (ODS) navrhl mimořádně zařadit do programu jednání bod o personálním složení rady města. Při následném hlasování byla dosavadní rada v čele se starostou Janem Schneiderem (ČSSD) kompletně odvolána a místo ní zvolena nová v čele se starostou Tomášem Komprsem (TOP 09). Opozice a vedení města si tak vyměnily role.

Původní rada města

  • Jan Schneider (ČSSD), starosta
  • Radovan Klusák (Věci veřejné), 1. místostarosta
  • Marek Babák (ČSSD), 2. místostarosta
  • Petr Bábor (Věci veřejné), 3. místostarosta
  • Helena Randová (KSČM), členka rady

Nová rada města

  • Tomáš Komprs (TOP 09), starosta
  • František Svoboda (KDU-ČSL), 1. místostarosta
  • Karel Souček (ODS), 2. místostarosta
  • Petra Kappelová (TOP 09), členka rady
  • Karel Švábenský (ODS), člen rady

„Nepadl žádný konkrétní důvod pro odvolání, jejich výhradou byla dlouhodobá nespokojenost s vedením města,“ uvedl teď už bývalý starosta Jan Schneider (ČSSD). „Když jsem se předkladatele dotazoval, aby své výhrady upřesnil, řekl, že to nebude komentovat,“ dodal Schneider. Podle něj je dokladem toho, že žádné zásadní problémy s vedením radnice za jeho vlády nebyly, i to, že následně po odvolání starého vedení města byl bez problémů přijat rozpočet, který připravila radnice ještě pod jeho vedením. A nový starosta mu poděkoval za dobře odvedenou práci v úřadu. „Důvody byly podle mne spíš politické,“ myslí si Schneider, který potvrdil, že hodlá zůstat v komunální politice i nadále aktivní, nyní jako opoziční zastupitel.

Samo nové vedení nechce nijak zvlášť měnit směřování politiky města, rozjeté projekty hodlá dokončit. „Převzali jsme agendu předchozího vedení, která je dobře rozpracována. Nechceme dělat nic zásadně nového. Základním parametrem je dokončit investiční akce,“ uvedl nový starosta Tomáš Komprs (TOP 09). „Hlavní důvody pro odvolání tkví v často zmiňované komunikaci. Cílem není naše záměry protlačovat silou, dát veřejnosti něco na talíři. Chtěli bychom širší veřejnost víc zapojit do řízení města,“ vysvětlil jeden z důvodů výměny Komprs. Jako příklad uvedl diskuse o novém vzhledu náměstí, jehož základ by měl podle něj vzejít od občanů, nikoliv ze zadání radnice.

Podle exstarosty Schneidera se bývalé opozice také dotklo, když v médiích upozornil na to, že se kvůli neshodám v zastupitelstvu město v novém roce dostalo do rozpočtového provizoria. Na prosincovém zasedání se totiž nepodařilo odsouhlasit rozpočet na rok 2014. „Vydali jsem tiskovou zprávu, upozornili jsme na tento fakt, že opozice tímto například ohrozila čerpání dotací. Chtěli jsme informovat veřejnost a jich se to dotklo,“ řekl Schneider. „Rozpočet se nám jevil hodně napjatý, příjmová část vůči výdajové byla ve výrazném nepoměru,“ upřesnil svoje výhrady nový starosta Komprs. Výtky zastupitelů v prosinci směřovaly hlavně k tomu, že město chtělo k vyrovnání hospodaření zapojit i rozpočtové rezervy a podle opozice bylo v plánu příliš mnoho investic.