Pojištění psa považuji za samozřejmost, říká chovatelka

Brno – Když bylo Merlinovi deset měsíců, lékaři mu diagnostikovali problémy s ramenem. A hrozila mu operace. Samotný tento fakt by asi nebyl nijak šokující, kdyby nebyl Merlin pes a kdyby jeho majitelka nemusela sáhnout hluboko do kapsy pro dvacet tisíc korun. Náklady na veterináře jsou pro majitele čtyřnohých společníků rok od roku vyšší, a proto stále častěji, stejně jako chovatelka švýcarského ovčáka, využívají „zvířecího“ pojištění. Smluv jsou uzavřeny tisíce.

Vše funguje stejně jako u lidí. „Pokud se psovi něco stane, je náhrada veterinární péče hrazena z pojištění,“ vysvětlil mluvčí jedné z pojišťoven Aleš Povr. Nabídky jsou různé. Pojistit lze proti úrazu, nemoci, ale také odpovědnosti za škodu. „Cena pojištění závisí na věku zvířete, jeho velikosti a také na pojistných limitech, jaké si majitel zvolí,“ popsal Povr.

Pokud se zvířeti něco stane, jsou náklady na léčbu velmi vysoké. Závažnější zákrok, například operace páteře, stojí patnáct až třicet tisíc korun. A stejné je to i v případě, že pes zraní jiné zvíře nebo způsobí škodu.

V současné době je v České republice pojištěných 7 700 psů a 1 600 koček. Čtyřnohých domácích mazlíčků je ale mnohem více - přibližně milion psů a milion koček.

S pojištěním se mi vrátilo už dvanáct tisíc, říká majitel ohařů

„Náš nejstarší pejsek na chatě zaútočil na menšího pejska a museli jsme zaplatit náklady na jeho léčbu. Byli jsme rádi, že máme uzavřené připojištění,“ popsal situaci Rudolf Nytl, majitel tří výmarských ohařů. Za každého ze svých „mazlíčků“ platí dva tisíce korun ročně a rozhodně se mu to podle vlastních slov vyplatí. „Zrovna minulý měsíc si náš nejstarší pes poranil zadní packu o ostrý předmět a museli jsme s ním na veterinární kliniku,“ zavzpomínal chovatel Rudolf Nytl. Náklady na operaci se vyšplhaly na sedm tisíc korun. „Pojišťovna nám po dodání všech podkladů vyplatila do několika dnů pojistné plnění,“ dodal. Když si dnes spočítá rozdíl mezi tím, kolik by za všechny tři psy zaplatil, a výši uhrazeného pojištění, dalo by se zjednodušeně říct, že se mu vrátilo už dvanáct tisíc korun.

Své investice nelituje ani majitelka dnes šestiletého Merlina, i když ho zatím využila jen jednou. Rizika jsou totiž velká. „Nedokážu si představit, jak bychom najednou sehnali peníze na nějakou operaci, kdyby se něco stalo,“ potvrdila chovatelka Hana Sobolová.

Kolik může stát pojištění domácích zvířat?

Modelové příklady ročního pojištění, které zahrnuje léčení nemoci a úrazu při limitu 20 000 korun:

Čtyřletý malý pes (4kg): 1 980 Kč
Osmiletý pes střední postavy (15 kg): 1 980 Kč
Tříletá kočka: 1 620 Kč

Zdroj: tiskový mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral

V Česku novinka, v zahraničí samozřejmost

To, co je v zahraničí samozřejmostí téměř každé pojišťovny, mají ve své nabídce v Česku jen tři. Není to i přes vzrůstající zájem klientů nic výdělečného. Což potvrzují všechny tři pojišťovny. „Není to pro naši pojišťovnu klíčový produkt, ale snažíme se přicházet s novými věcmi a oslovovat i jiné cílové skupiny,“ vysvětlil mluvčí Aleš Povr.

Speciální pojištění nabízí v České republice pojišťovny teprve od roku 2007, nechaly se inspirovat praxí ve Velké Británii nebo Německu. Největší tradice pojišťování psů je ale ve Švédsku. Tam je na rozdíl od Česka spíše výjimkou, když někdo psa pojištěného nemá.