Olomouckým silákem se letos stal Radim Šrámek

Olomouc - Tělocvična Sokola Olomouc hostila už 11. ročník soutěže v tlaku na lavici zvané Olomoucký silák. O tento titul se ve čtyřech kategoriích utkaly více než tři desítky vzpěračů v čele se čtyřnásobným mistrem republiky a vicemistrem světa Radimem Šrámkem.

Radim Šrámek nastoupil v kategorii do sta kilogramů, i když mu do tohoto limitu více než třináct kilogramů chybí. Vítěze Olomouckého siláka ovšem určuje rozdíl mezi hmotností činky a závodníka a v tomto směru byl Šrámek nejlepší. V posledním pokusu se dvěma sty dvaceti dvěma a půl kilogramy na čince dokonce útočil na rekord soutěže, neuspěl však a tak si domů do Veselí odvezl vítězství za 220 kilogramů. „Když jsem sem jel, tak jsem ani nepočítal, že bych se pokoušel o rekord. Já jsem sem původně ani nechtěl jet, připravuju se do Trnavy za čtrnáct dní, tam bych měl mít ještě větší sílu,“ prozradil.

Vůbec největší zátěž v závodě vzepřel domácí borec a obhájce vítězství Petr Maceášik. Ten zdolal 225 kilogramů, které mu za Šrámkem zajistily druhé místo v kategorii i absolutně. „Je to můj osobní rekord, to jsem ještě nikdy nedal, ani na tréninku a na tréninku jsme lepší než na závodech, takže spokojenost obrovská. Vloni jsem vyhrál, ale dal jsem o deset kilo méně, takže mám ještě větší radost,“ řekl.

Reportáž Miloše Korhoně (zdroj: ČT24)