Olomouc se mění ve staveniště, rostou v ní výškové budovy

Olomouc - Olomouc poslední rok připomíná jedno velké staveniště. Staví se, bourá nebo rekonstruuje na desítkách míst ve městě. Magistrát od roku 2008 každoročně proinvestuje jednu miliardu, zhruba čtyřicet procent získává z evropských zdrojů. Ve městě staví i soukromí investoři. Ne všechny projekty lidé vnímají kladně.

Nový Prior, výzkumné centrum lékařské fakulty Biomedreg nebo Teoretické ústavy ve fakultní nemocnici – z těchto budov lešení v poslední době zmizelo. Na mnoha místech je ale stále staveniště.

Stavba, která se nejvíc dotkne obyvatel města, je nová tramvajová trať. Ani ne kilometr a půl dlouhý úsek bude stát víc než půl miliardy korun. „V tomto případě nám hodně pomohl program česko-švýcarské spolupráce, ze kterého jsme získali 240 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Olomouce Martin Major. Hotovo by mělo být už příští rok.

Koleje povedou i kolem nového nákupního centra Šantovka. Jeho součástí by se měla stát sedmdesát pět metrů vysoká budova Šatovka Tower – v poslední době v Olomouci velice často skloňovaný pojem.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Proti budově, která bude svojí výškou konkurovat radniční věži, vznikla petice, investor zahájil informační kampaň. Zároveň spěje do finiše i stavba jen o metr nižší Moravské vysoké školy.

„Výšková výstavba je dána jakousi hodnotou pozemku a nemožností zástavby jiné. Nejsem si však jist, že je v Olomouci zrovna tato forma nezbytná,“ uvedl architekt Miroslav Pospíšil. Nové budovy také moc nekorespondují s historickým centrem Olomouce. Kousek od Šantovky vznikne nová Envelopa. Rekonstrukcí prochází i výstaviště Flora.

Nejrozsáhlejším stavebním projektem na území města jsou protipovodňová opatření na řece Moravě. Do roku 2020 by měla u řeky vzniknout odpočinková zóna.

A staví se i na dalších místech. V létě by se mělo dokončit Dolní náměstí, nový oblek by měl dostat i kousek od něj stojící měšťanský pivovar. Vzniknou v něm byty. A třeba na okraji Olomouce v Neředíně vyroste nový univerzitní kampus pro fakultu tělesné kultury.