OKD se odvolala proti demolici dolu Frenštát

Frenštát pod Radhoštěm - Těžební firma OKD se odvolala proti rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který na konci června rozhodl o demolici staveb na povrchu dolu Frenštát. Společnost tvrdí, že jí stát uložil povinnost udržovat tamní ložiska uhlí a právě v těchto stavbách k tomu má nezbytné vybavení.

OKD podalo odvolání až na poslední chvíli ve čtvrtek v pozdních odpoledních hodinách. Spisy nyní zamíří ke krajskému úřadu, který má na jejich prozkoumání maximálně 60 dní. Boj téměř tří desítek obcí s firmou OKD trvá už 20 let, spor o existenci těžařských věží pak 2,5 roku.

Podle starosty Trojanovic - jedné z obcí, která začala boj proti těmto stavbám - Jiřího Novotného slíbili zástupci firmy OKD na jednání v září 2011, že budou respektovat rozhodnutí stavebního úřadu. „Nestalo se tak. Firma OKD potvrdila svou pověst nedůvěryhodné firmy,“ tvrdí Novotný.

Jedním z důvodů, proč se okolní obce vydaly do boje se stavbami firmy OKD, jsou obavy ze znovuobnovení těžby, což prý poškozuje celý region, který je tradičně založen zejména na turistice a lehkém průmyslu. „Tyto stavby tady už 25 let neměly být,“ míní starosta Trojanovic.

V září roku 2011 prý firma OKD nabídla obcím 60 milionů za průzkumnou ražbu dolu. „Když jsme jim řekli, jak chtějí dělat průzkumnou ražbu bez stavebního povolení, tak řekli, ať tohle neřešíme, že tohle si oni vyřeší sami,“ říká Novotný.

Rozhovor se starostou Trojanovic Jiřím Novotným (zdroj: ČT24)