Nové muzeum představí exponáty z doby Velké Moravy

Uherské Hradiště – Nové výstavní prostory dnes v Uherském Hradišti otevírá Moravské zemské muzeum. Lidé v nich uvidí výstavu o svatém Cyrilovi a Metodějovi a o počátcích křesťanství na Moravě. Centrum se totiž bude zaměřovat na slovanské předky.

Nová muzejní budova Centra slovanské archeologie veřejnosti ukáže práci Archeologického ústavu Moravského zemského muzea, tedy nálezy přímo z regionu a výsledky výzkumů o slovanském osídlení, Velké Moravě a počátcích křesťanství. Lidé si tak budou moci prohlédnout místní archeologické objevy. „Chceme prezentovat přímo v místech, kde se něco najde nebo vybádá. Podle staré praxe se nález vždy zakonzervoval a odvezl do archivu do Brna, to není dobré. Chceme nálezy ukázat přímo lidem tady,“ řekl ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

V jubilejním roce 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů padla volba první expozice v centru právě na Cyrila a Metoděje. Byzantští učenci přišli v roce 863 na pozvání knížete Rostislava na Moravu a začali šířit křesťanství ve srozumitelné staroslověnštině, pro kterou Cyril (tehdy ještě jako Konstantin) vytvořil i písmo hlaholici. „U příležitosti výročí příchodu Cyrila a Metoděje chceme prezentovat nejen kontext jejich mise, ale i nejnovější nálezy z posledních dvou až tří let. Oblast Slovácka je totiž velmi bohatá na nálezy z doby Velké Moravy,“ uvedl Reissner. 

Novou expozici popisuje archeolog Luděk Galuška (zdroj: ČT24)

Lidé si prohlédnou nálezy místních archeologů

Výstava se také pokusí přiblížit, jak vypadala duchovní a mocenská centra Velké Moravy. Například bájný Veligrad archeologové nejčastěji umisťují ke Starému Městu a představují si jej jako lidnaté sídlo. Návštěvníci uvidí i mince, šperky nebo repliky bot. Nově otevřené centrum navíc počítá s tím, že je budou průběžně obohacovat archeologové svými novými objevy. Centrum tak doplní terénní výzkumnou stanici ve Starém městě o nové výstavní prostory.

Nálezy podle Martina Reissnera často pocházejí i ze záchranných průzkumů, kdy musí archeologové rychle prozkoumat nějaké místo, než je vystřídají stavbaři. „Velké množství nálezů patrně navždy zůstane pod ulicemi a domy,“ podotkl Reissner. Archeologové tak sice mají představu kde hledat, nedostanou se ale všude. „I tak se nám ale velmi daří. Svědčí o tom i tohle centrum. Přestože není moc peněz, otevíráme nový objekt. Jsme spokojení,“ uzavřel ředitel Reissner.

Expozice nového Centra slovanské archeologie
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zájem o velkomoravskou historii má přitom na Uherskohradišťsku dlouhou tradici. O první objevy se zasloužil Mořic Vilém Trapp a František Myklík, když při stavbě železnice zachraňovali nálezy z období pravěku a raného středověku. Právě Trapp byl pak prvním z řady archeologů z Moravského zemského muzea, kteří prosluli vědeckým zájmem o Velkou Moravu a Uherskohradišťsko, podobně jako po něm Vilém Hrubý nebo Luděk Galuška.

Centrum slovanské archeologie

Otevírací doba

Po – Pá: 8.30 – 17.00

Nutná objednávka na telefonu 606 033 103

Vstupné

Plné 20 Kč

Zvýhodněné 10 Kč

Rodinné 50 Kč

Adresa

Velehradská třída 537, Uherské Hradiště 686 01

Více informací zde.