Mlékomaty dál prodělávají, v Brně jich zbylo už jen pět

Brno - O celé dvě třetiny klesl počet mlékomatů v Jihomoravském kraji. Třeba v Brně jich v roce 2010 bylo 13, aktuálně už jen pět. Podle provozovatelů za to může aféra kolem nežádoucích bakterií, které v mléce z některých automatů objevili před třemi lety hygienici, ale i pohodlnost lidí. Stálí zákazníci, kteří nechtějí pasterizované mléko ze supermarketů, jim však zůstávají věrní.

Zemědělská společnost Gros zásobuje mlékem několik mlékomatů na Moravě už čtvrtým rokem. Znamenalo to pro ni nemalou investici zahrnující nákup zařízení, pořízení nových krav a nákladnou modernizaci dojírny.

„Pravidelně sledujeme statistiky a trendy spotřeby. V jednom automatu se teď v průměru točí kolem 170 litrů denně,“ uvedl ředitel firmy Cyril Sigmund. Ačkoliv hovoří o tom, že začátkem letošního roku došlo k mírnému nárůstu, hodnot z první poloviny roku 2010 současné statistiky nedosahují ani z jedné třetiny.

Za poklesem stojí nedůvěra i lenost zákazníků, tvrdí provozovatelé

Největší boom zažily mlékomaty před třemi lety, kdy se nakupování čerstvého nepasterizovaného mléka z automatů stalo trendem. Třeba ve Vyškově si v té době lidé z mlékomatu průměrně odnesli kolem 500 litrů mléka za den, v Brně - Novém Lískovci až kolem 700 litrů.

Spoustu zákazníků ale postupně odradily zprávy o tom, že inspektoři v mléce objevili nežádoucí bakterie, a množící se stížnosti směřované Veterinární správě od lidí, kteří po jeho konzumaci údajně trpěli zažívacími potížemi.

Surové mléko, které lze koupit v automatu, je maximálně 24 hodin staré a neprochází tepelnou úpravou - je tedy nepasterizované. I když musí odpovídat přísným pravidlům kvality, někdy se stane, že obsahuje i nežádoucí bakterie, které mohou způsobit nepříjemná průjmová onemocnění. Podle odborníků je proto mléko před konzumací potřeba převařit - to ale mnozí zákazníci nedělají. Jak pasterace, tak i převaření jsou procesy, které v surovém mléce zaručí zničení všech nežádoucích mikroorganismů.

Automaty podléhají přísným hygienickým normám, musejí být často kontrolovány a mléko se v nich musí den co den zcela vyměnit. Jejich provoz je tak poměrně náročný.

Podle provozovatelů ke klesajícímu trendu přispěla i lenost zákazníků, pro které mlékomaty postupně ztratily status zajímavé novinky. Provozovatelé začali dokonce snižovat ceny za litr mléka pod cenu, za kterou jej zákazníci koupí v supermarketech. Jejich snahou bylo motivovat spotřebitele k upřednostňování mlékomatů a přilákat zákazníky. Mlékomatů i přesto začalo ubývat.  

2 minuty
Vlastimil Kratochvil z mlékařskéhio družstva ve Vyškově
Zdroj: ČT24

„Spíš by to potřebovalo nějakou mediální kampaň - podobnou, jako se teď dostává například farmářským trhům,“ myslí si Vlastimil Kratochvil z mlékařského družstva ve Vyškově.

Stálí zákazníci zůstávají mlékomatům věrní

Na rozdíl od zástupců firem, které v poslední době ruší jeden automat na mléko za druhým, zůstává Cyril Sigmund optimistický. „Poslední dobou se čím dál víc mluví o kvalitě potravin. Myslím si, že časem se lidé k mlékomatům zase vrátí. Za celé čtyři roky jsme nezaznamenali žádné problémy a ti, kdo k našim automatům chodí pravidelně, to jenom chválí,“ tvrdí.

Jeho společnost má v chovu krav šedesátiletou tradici, mléko dodává i velkým závodům, které pak pasterizovaným mlékem plní krabice a plastové láhve. Mléko vyrobené pro mlékomaty činí asi jednu desetinu veškeré produkce firmy. „Zatím jsme ani na chvíli nezvažovali, že bychom automaty rušili. Chtěli jsme jimi rozšířit sortiment pro zákazníky, kteří o takové mléko mají zájem,“ řekl ředitel zemědělské firmy.

„Čerstvé, nepasterizované mléko je ten nejzdravější způsob konzumace mléčných výrobků, jen tak se z mléka do těla dostanou všechny důležité vitaminy a minerály,“ zdůraznil Kratochvil.

Mlékomaty dříve podporoval i kraj - mezi jejich provozovatele na jižní Moravě na dotacích rozdělil celkem 2 miliony korun. Podmínkou pro získání příspěvku byl závazek, že automat musí zůstat v provozu nejméně dva roky. V současnosti už tento dotační program neexistuje, nebyl o něj mezi zemědělci zájem.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...