Mítink Zlatá tretra se představil divákům ve Vítkovicích

Ostrava - K vidění byly hvězdy světové atletiky a skvělé výkony. Neztratili se ani Češi, kteří se včera umístili hned osmkrát na stupních vítězů. Na tom nejvyšším skončila v rekordu mítinku čtvrtkařka Zuzana Hejnová. Třetím nejlepším hodem kariéry vyhrál i oštěpař Vítězslav Veselý.

Pořadatelé letošní Zlaté tretry slibovali, že nový ovál bude velmi rychlý, a to se potvrdilo. Zuzana Hejnová na něm udržela letošní neporazitelnost. Časem 53:32 zlepšila své letošní maximum a zároveň stanovila nový rekord mítinku. Druhá doběhla další Češka, Denisa Rosolová.

Reportáž Viktora Tamayo (zdroj: ČT24)

Další vítězství pro domácí atlety zaznamenal i oštěpař Vítězslav Veselý. Hned prvním hodem vylepšil své letošní maximum na 87 m 58 cm.

Čeští atleti pak získali dvě druhá a tři třetí místa.

Lucie Škrobáková v běhu na 100 mpřekážek nestačila jen na australskou hvězdu Sally Pearsonovou a výškař Jaroslav Bába skočil 225 cm. Prohrál pouze s Ukrajincem Bondarenkem.

Čeští tyčkaři obsadili 3. místa. Jan Kudlička zdolal napoprvé výšku 562 cm, o 10 cm výš už selhal. Vyhrál Francouz La Villenie, stejně jako Kudlička obsadila bronzovou pozici i Jiřina Svobodová, která skočila 462 cm. Vylepšila si o 1 cm své letošní maximum. 

Mezi ženami byla nejlepší Ruska Isinbajevová a třetí byl i čtvrtkař P. Maslák. Evropský šampion zaběhl svůj nejlepší čas v sezoně 45:22.

Zvítězil olympijský šampion a mistr světa Kirani James z Grenady, jenž výkonem 44:49 překonal o 21 sekund rekord Zlaté tretry legendárního Kubánce A. Juantoreny z r. 1976.