Maršov rozhodne o stavbě bioplynové stanice

Maršov – V Maršově na Brněnsku rozhodují v místním referendu o stavbě bioplynové stanice. Případný souhlas by mohl obci přinést výhody, obyvatelé jsou ale k plánům soukromé firmy spíše skeptičtí. Už od osmi ráno, kdy se otevřela hlasovací místnost, přicházeli místní občané vyjádřit svůj názor.

Plány soukromé společnosti se většině obyvatel příliš nezamlouvají. Za hlavní argumenty udávají obavu ze zápachu, zvýšení hluku i dopravy a také to, že by provoz stanice mohl narušit okolní krajinu. Obec totiž leží v přírodním parku Údolí Bílého potoka. „Já jako starosta musím říct, že jsem hrozně rád, že to referendum probíhá. Ať si rozhodne obec. Od firmy přišla ještě taková zajímavá nabídka – milion korun do rozpočtu,“ informoval starosta Maršova Jindřich Chrasta.

Nabízená částka by se mohla hodit, protože Maršov v těchto dnech začíná s nákladnou výstavbou kanalizace. Firma navíc nabídla například i bezplatnou likvidaci kalů z čistírny odpadních vod. Starosta ale nechce uvěřit slibům a ctí názor občanů. Předseda komise Jaroslav Bytešník prozradil, že oprávněných voličů je v Maršově 397, z toho by jich muselo přijít sto a 50 procent by jich muselo hlasovat proti.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)

Zda obyvatelé obce podpořili, nebo zamítli stavbu bioplynové stanice, bude jasné po osmé hodině, kdy se uzavře hlasovací místnost.