Lékař poslal pacienta na ortopedii, ten zemřel na infarkt

Brno - Jednaosmdesátiletý praktický lékař dnes stanul před brněnským městským soudem. Jiří Závodný podle obžaloby loni v březnu nerozpoznal příznaky počínajícího infarktu a místo na EKG poslal pacienta na ortopedii. Za několik dnů ale sedmačtyřicetiletý muž zemřel. Pozůstalí proto Závodného zažalovali. Za zanedbání lékařské péče mu hrozilo až šest let vězení, vyvázl s tříletou podmínkou a zákazem činnosti. Vinu stále popírá.

Do ordinace praktického lékaře, kterého zrovna zastupoval tehdy osmdesátiletý lékař Jiří Závodný, přišel loni v březnu sedmačtyřicetiletý muž s bolestmi levé paže, ramene a zad tak silnými, že nemohl chodit. Lékař ho přesto podle obžaloby jen zběžně prohlédl, předepsal mu lék na utišení bolesti a poslal na ortopedii. Muž ale za několik dní zemřel na infarkt. Rodina proto na Jiřího Závodného podala trestní oznámení za zanedbání lékařské péče. Hrozilo mu za to až šest let vězení.

Událost Závodného mrzí, ale svoji vinu popírá. „Pacienta jsem normálně vyšetřil. Takové potíže, které udával později, ale v té chvíli neměl. Bohužel se ke mně do ordinace po vyšetření u kolegyně už nevrátil,“ řekl u dnešního soudu. Muž s přetrvávajícími bolestmi žil několik dní, k lékaři už ale nešel. „Nechápu, proč se neozval znovu, telefon měl, poučen byl. Kdybych věděl, že má pořád takové potíže, jednal bych samozřejmě jinak,“ tvrdí.

Vyjádření lékaře Jiřího Závodného k rozsudku (zdroj: ČT24)

Soud se snažil zjistit, zda počínající infarkt lékař v době vyšetření mohl poznat. Podle obžaloby se však studenti lékařské fakulty běžně učí, že v podobných situacích s podobnými příznaky mají pacienta na EKG odeslat vždy, což Závodný neudělal. 

Soud nakonec sáhl po daleko nižším trestu. Závodný dostal podmínku a zákaz činnosti na pět let. „Přihlédli jsme k bezúhonnosti lékaře,“ uvedla soudkyně Hana Bartošová. Státní zástupkyně je s tímto rozsudkem spokojená, Jiří Závodný se ale o případném odvolání chce ještě poradit se svým právníkem.

Kdyby si pacient zavolal rychlou, mohl dnes žít

Incident se odehrál v brněnské soukromé klinice Quatromedica. Její jednatel nad smutnou událostí vyjádřil lítost. „Smrt pacienta nás velice mrzí,“ řekl Arnošt Mazal. „Vždycky to vypadá, že je to vina lékaře, ale v praxi to bývá mnohem složitější,“ podotkl. Podle znaleckého posudku si pacient měl raději rovnou zavolat lékařskou záchrannou službu, při infarktu by tak měl mnohem větší naději na přežití.