Kavárna Elektra brzy znovu ožije

Ostrava - Legendární ostravská kavárna Elektra bude opět v provozu. Místo, kam za první republiky při návštěvách Ostravy chodili třeba Jiří Voskovec s Janem Werichem, má nově v pronájmu banka. Ta chce kavárnu pro veřejnost znovu vybudovat. Její součástí bude i klientské oddělení.

V Paláci Elektra vybudovaném v centru Ostravy ve dvacátých letech bylo kino, knihovna, Družstevní banka a velkolepá kavárna ve stylu artdeco. Jejím nájemcem byl významný člen Sociláně demokratické strany, jinak dědeček herce Petra Čepka. V devadesátých letech se do interiéru vrátila napodobenina kavárny, kterou vystřídala restaurace v kulisách z Mexika. Teď je z kavárny staveniště. „Prostor bude fungovat tak, že v přízemí bude kavárna přístupná veřejnosti, v prvním patře bude banka s kavárenským provozem pro klienty naší banky,“ prozradil ředitel ostravské pobočky banky Ivo Enenkl. Interiér kavárny Elektra je památkově chráněný. Jeho nový vzhled ale nebude historickou napodobeninou. „Nezachovalo se vůbec nic, volíme nové materiály,“ říká architekt Petr Hrůša.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Pokud všechno půjde podle plánu, přivítá kavárna Elektra první hosty v červnu. To jiné legendární kavárny na své oživení stále čekají. Navštěvníci kavárny se ven budou dívat okny s neprůstřelným sklem, které budou přesnou replikou oken původních.