Jak šmakuje Moravskoslezsko? Jako bigos

Ostrava - Krajští radní už ví, jak chutná Moravskoslezský kraj. Vítězem prvního ročníku kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko je bigos. Projekt, jehož cílem je přitáhnout do kraje další turisty a obohatit jídelníčky restaurací krajovými specialitami, odstartoval v Praze. Moravskoslezský kraj do něj vložil více než jeden milion korun.

Protože i láska prochází žaludkem, chce kraj lákat turisty nejen na Beskydy nebo Jeseníky, ale i na místní speciality. Podobně jako Praha. „Chtěli jsme oživit ty speciality, ty recepty, které tady kdysi byly a na které se už zapomnělo,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

2 minuty
Reportáž Alexandry Přečkové
Zdroj: ČT24

Babiččin škvarkový závin, starobělské zmrzlé kobzole, knedle v kyšlym želu a ostravský kotouč – speciality regionu. Morava a Slezsko ale nejvíce chutná jako vydatná polévka bigos. „Kvalitní anglická slanina, poctivá ostravská klobása. To, co bylo při přípravě jídla důležité, je zachování technologického postupu, aby se všechny chutě v těch ústech otevřely,“ prozrazuje více o této specialitě poradce pro gastronomii a hotelnictví Mirek Horák.

Recepty hodnotila odborná porota. Své krajské jídlo si vybírají také lidé. Ti své recepty po prababičkách do soutěže posílali. Tradiční speciality by se měly brzy dostat na jídelníčky restaurací v celém kraji. „Zjistil jsem, že v Moravskoslezském kraji jsou speciality minimálně evropského rozměru,“ říká překvapeně mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Hledání unikátních produktů a především gastronomických toho daného kraje, to je přesně ten světový trend,“ dodává.

Pro svůj recept můžete hlasovat na internetových stránkách www.msregion.cz až do konce srpna. Oficiální vyhlášení vítězů proběhne v rámci prvního ročníku Gastrofestivalu na hradě Hukvaldy druhého října.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...