Hrad Špilberk opět ovládl Shakespeare

Brno - Slovenská inscenace Večera tříkrálového zahájila ve čtvrtek večer brněnskou část Letních shakespearovských slavností. Představení hostovalo v Brně poprvé. Celkem je na programu slavností šest her Williama Shakespeara, čtyři z nich získaly přízeň publika už v minulých ročnících. Druhou z novinek je Sen noci svatojánské s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou.

Režisérkou Večera tříkrálového je maďarská divadelnice Enikö Eszényiová, v jejímž podání má důležitou roli hudba. Do klasického Shakespeara tak má její inscenace daleko. „Je to určitě Wiliam Shakespeare, ale v novém pojetí, řekl bych 21. století. Herectví jako by zůstalo, to je takové klasické shakespearovské, jen hozené do moderní doby,“ vysvětlil herec Ján Jackuliak, který v představení ztvárnil roli Tobiáše Říhala.

Když maďarská režisérka Enikö Eszény vybírala herce, jednou z podmínek bylo, že musejí umět zpívat a hrát na některý hudební nástroj. „Doufám, že od nás diváci neočekávají nějaké dobového Shakespeara. Hudba se posouvá do takového rockovějšího, tvrdšího zvuku,“ upozornila producentka představení Jana Zedníkovičová. „Písničky jsou takové moderní a dnešní, i proto to diváky zaujme. Lidé, kteří to už viděli, mi říkali, že jim ani nepřišlo, že představení trvá tři hodiny,“ doplnil Jackuliak.

O představení hovoří herec Ján Jackuliak (zdroj: ČT24)

V komedii získal jednu z rolí i český herec – Jan Konečný ve Večeru tříkrálovém ztvárnil šaška. „Bylo to zvláštní. Paní režisérka většinou mluvila v maďarštině, občas se snažila v angličtině nebo ve slovenštině. Někdy mi kolegové museli trochu překládat, protože některá slova jsem přeci jenom nevěděl,“ řekl Konečný.

Přizvat ke spolupráci maďarskou režisérku byl nápad producentky Jany Zedníkovičové. „Nepřišlo mi nápadité zvát režiséra z Čech a Enikö Eszényiová je nám svým způsobem velmi blízká. Navíc i jako herečka má na svém kontě všechny hlavní shakespearovské postavy - od Lady Macbeth po Violu ve Večeru tříkrálovém,“ vysvětlila producentka.

Hrad teď patří divadlu

Večerem tříkrálovým odstartovala brněnská část Letních shakespearovských slavností. Ty letos přinesou ještě jednu premiéru – komedii Sen noci svatojánské s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou. Shakespearovské slavnosti na Špilberku potrvají do 6. srpna, na nádvoří se postupně vystřídají ještě hry Zkrocení zlé ženy, Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli, Dva páni z Verony v česko-slovenském obsazení a Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela a s Boleslavem Polívkou v roli poživačného Falstaffa.

Program shakespearovských slavností v Brně najdete zde.