Dobrodruzi vyrazili na dvouletou cestu po Asii a Africe. Doprovází je Černý José

Brno - Černý José - takovou přezdívku má terénní automobil, ve kterém cestovatelské trio z Brna projede Asii a Afriku. Cesta bude trvat přes dva roky. Během ní navštíví přes šedesát zemí nebo např. projedou všemi podnebnými pásy. Expedice s názvem CZEXPEDITION 2011-2013 vyrazila symbolicky na prvního máje od brněnského výstaviště. Návrat dobrodruzi plánují v dubnu roku 2013.

„Už zanedlouho se můžete těšit na zážitky z cest přes odlehlé sibiřské pláně, chaotické asijské země, vysoké himálajské průsmyky a uzavřené středoasijské země až po ropná království arabského poloostrova a válkami často zdecimované africké země,“ lákají cestovatelé na svém webu.

Proč zrovna na dva roky a proč zrovna do Afriky a Asie? „Myšlenka vznikla v hospodě a řekli jsme si, že těch kratších cest máme dost. Ještě než zestárneme a třeba budeme mít děti, tak chceme vyrazit do světa na delší dobu a navštívit místa, která nejsou tolik poznamenaná turismem,“ vysvětlil za posádku vozu Jaroslav František.

Jaroslav František o plánované cestě (zdroj: ČT24)

Začátek cesty vede přes sibiřskou pustinu do Mongolska, Číny a Oceánie. Potom přes Indii a střední Asii do Afriky, kterou plánují projet křížem krážem - pokud ovšem po cestách po Asii zbudou ještě finance. Interaktivní mapu si prohlédněte zde.

Cesta nebude vždy vykládaná asfaltem. Drobné úpravy musely proběhnout i na dvacet let starém teréním voze, který je podle cestovatelů natolik ve světě rozšířený, že by nikde neměl být problém s náhradními díly.

Protože cesta bude trvat téměř dva roky, čekal na cestovatele i slušný balík papírování. „Všichni jsme jako živnostníci museli ukončit živnosti a postarat se o to, aby po nás nezbyly žádné resty,“ dodal Jaroslav František.

  • Trasa, kterou cestovatelé absolvují autor: CZEXPEDITION, zdroj: czexpedition.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2513/251238.jpg
  • CZEXPEDICE 2011 - 2013 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2513/251221.jpg