Do práce chodíme ve tři ráno, říká pracovnice lahůdkářství

Brno - Na Silvestra ve tři ráno do práce a pak několik hodin bez přestání krájet, míchat, zdobit, aby zákazníci dostali čerstvé chlebíčky. Tak to před Silvestrem vypadá ve většině lahůdkářství. Bez tradiční pochoutky si totiž téměř žádná česká rodina nedokáže představit oslavy konce roku. Speciální menu pro poslední den v roce připravují i restaurace.

Na pět stovek vek, desítky kilogramů šunky, vlašského salátu a stovek vajíček spotřebují v těchto dnech v lahůdkářství  v centru  Brna. Blíží se totiž Silvestr, a tak se objednávky na tradiční český silvestrovský pokrm jen hrnou. Největší zájem je podle pracovnice lahůdkářství Silvy Glozové o vlašákové chlebíčky, chlebíčky se šunkou a s debrecínkou. „Také začíná být vidět, že lidé chtějí žít zdravěji, takže už děláme i chlebíčky na másle nebo vegetariánské,“ popsala trend Glozová. Hned po chlebíčcích je největší zájem o hezky nakrájené uzeniny, vlašák, sýrové rolády nebo obložené mísy.

„Chlebíčky děláme čerstvé, proto není možné si udělat žádnou přípravu dopředu. Všechno si chystáme až brzy ráno,“ popsala majitelka lahůdkářství Silva Glozová. Do práce chodí šest žen, jedna krájí veku, druhá uzeniny. Zbytek míchá čerstvé saláty a připravuje chlebíčky a mísy. 

Restaurace nabízejí s koncem roku netradiční pochoutky

„V hotelové udírně jsme na třešňovém dřevě vyudili lososa, to bude jedna z našich letošních specialit. Myslíme i na to, že na konci roku se především pije, a tak se hodí spíše pikantní jídlo. Raději než klasické uzeniny proto používáme chorizo, italskou sušenou šunku nebo jiné netradiční suroviny,“ popsal šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Podle něj by silvestrovská tabule měla být pestrá a barevná. „Každý kuchař nebo hospodyňka by k tomu měl přistupovat tak, že fantazii se meze nekladou,“ dodal.

Historie chlebíčků

Obložený chlebíček zhruba v dnešní podobě uvedl na scénu na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert na popud rodinného přítele malíře Jana Skramlíka. Tomu prý nevyhovovaly malé jednohubky, které byly v té době podávané k malému pohoštění. S chlebíčkem o velikosti mezi jednohubkou a obloženým chlebem byl spokojen, stejně tak zákazníci lahůdkářství, kde se výrobky vzápětí začaly prodávat. Původní velikost byla o něco menší než dnes, během dvou následujících let se pak osvědčil rozměr větší; v této podobě získaly oblibu a dělají se dodnes.

Zdroj: Wikipedie

  • I takto může vypadat Silvestrovské menu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3157/315688.jpg
  • Na Silvestra nemusí být k jídlu jen chlebíčky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3157/315691.jpg
  • Občerstvení na Silvestra zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3157/315689.jpg
  • Pracovnice lahůdek krájí veku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3155/315487.jpg

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...