Řecký parlament řeší banky. Citlivé reformy odsouvá

Atény – Řečtí poslanci se dnes pustili do druhého kola schvalování reforem, které jsou podmínkou pro získání v pořadí už třetího balíčku finanční pomoci. Hlasovat začnou ve 23:00. Minulý týden poslanci odhlasovali daňové změny, dnes debatují o modernizaci státní správy, včetně urychlení soudních řízení, a o unijní směrnici, která má posílit ochranu bank. Citlivější reformy upravující penzijní systém a daňové tarify pro zemědělce přijdou na řadu zřejmě až v srpnu.

Vzkaz eurozóny Řecku je jasný – dáme vám v rámci záchranného balíčku 86 miliard eur, ale vy musíte zavést potřebné kroky, které zreformují krachující ekonomiku. Tak se na tom na začátku minulého týdne dohodl Brusel s premiérem Alexisem Tsiprasem. Už v noci ze středy na čtvrtek pak řecký parlament schválil první vlnu těchto reforem týkajících se daní, zejména zvýšení sazby DPH.

Schválené změny v DPH

Nejnižší sazba 6 procent: léky, knihy, vstupenky do divadel

Snížená sazba 13 procent: základní potraviny, energie, voda, ubytování

Navýšení z 13 na 23 procent: jídlo v restauracích, zboží v kavárnách, maso, mléčné výrobky (včetně zmrzliny), ryby, toaletní papír, hnojiva, jízdné na veřejnou dopravu

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, který je přímo v Aténách, říká, že zdražení potravin a služeb není nijak markantní, ale v řeckém kontextu může i to znamenat problémy. „Vzhledem k tomu, že důchody seniorů činí 500 až 600 eur u většiny z nich a že Řekové bojují s nezaměstnaností – zhruba 26 procent je nezaměstnaných a z toho téměř polovina jsou mladí lidé – tak je pochopitelně jakékoliv zdražování bolestivé,“ upozornil Mikoláš.

Ale protože se zvýšení DPH netýká čerstvého zboží ani potravin denní spotřeby, jako je chléb a mléko, nevnímají Řekové toto zdražení tak špatně, jak se očekávalo, dodává ekonomka Věra Čolasová také přímo z Atén.

V případě hotelů nastane růst z 6,5 na 13 procent DPH na začátku října. Ve stejný čas také skončí sleva na DPH, kterou uplatňují oblíbené řecké turistické ostrovy – vztahovat se bude jen na ty nejodlehlejší. Tato změna se dotkne i českých turistů, kteří budou muset za dovolenou v Řecku zaplatit o něco více. 

Důchody se zatím řešit nebudou

Už v úterý předložila řecká vláda parlamentu druhý balík reforem, o kterém dnes jednají poslanci. Diskutují o novém občanském soudním řádu, díky němuž by se měla v Řecku urychlit soudní řízení. A zákonodárce čeká i hlasování o směrnici EU známé pod zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Směrnice o ozdravných postupech a řešení krize bank poskytuje národním orgánům dohledu nástroje pro rychlé vypořádání se zkrachovalými bankami a má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru.

  • Ministr financí Euklidis Tsakalotos označil dnešní hlasování v projevu k poslancům za „klíčové“ a vyzval je ke schválení reforem, aby vláda mohla v pátek začít jednat s věřiteli. Hlasování, pro které je vyhrazena hodina, má začít kolem 23:00 SELČ.

„Myslím si, že třetí záchranný balík a celé vyjednávání v posledních měsících ukazují, že je to víra evropských politiků v to, že když udělám jednu věc naprosto stejně opakovaně, tak že se snad doberu nějakého jiného výsledku. Ale nedoberu se žádného jiného výsledku – je to prostě pokračování toho, kdy se politika snaží zvrátit ekonomickou logiku,“ uvedl ekonom Martin Slaný, který působí na Národohospodářské fakultě VŠE a v Institutu Václava Klause. O tom, že řecká krize rozhodně není zažehnána, jsou přesvědčeni také ekonomové z průzkumu agentury Bloomberg.

Řecké dluhy a věřitelé
Zdroj: ČT24

Podle agentury Reuters se neočekává, že by druhý reformní balík vzbudil takový rozkol ve straně premiéra Alexise Tsiprase jako první sada reforem, která minulý týden prošla jen díky hlasům opozičních poslanců. Hlasování ale ani tak nebude jednoduché, píše Reuters. „Pravděpodobně i tentokrát se bude muset vláda premiéra Tsiprase spolehnout na hlasy opozice. Ve vládní Syrize to vře, marxistické křídlo tohoto uskupení neustále brojí, bije na poplach a volá po revoluci – i proto se tedy mluví o předčasných volbách,“ uvedl Mikoláš.

Pierre Moscovici, eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, je přesvědčen, že druhý balík reforem řeckým parlamentem projde. V Bruselu novinářům připomněl, že už začala intenzivní vyjedávání o přesné podobě nového záchranného programu pro Řecko.

Tvrdá debata nastane až příště

Modernizace státní správy i ochrana bank tedy pravděpodobně projde parlamentem bez větších otřesů. Problém ale téměř jistě nastane, až se před poslance dostane reforma penzijního systému a konec daňového zvýhodnění pro zemědělce. Již dříve se totiž objevily hlasy, že zejména zvýšení daně pro zemědělce z 13 na 26 procent je tématem, se kterým má mnoho poslanců problém. A to nejen z vládní Syrizy, ale i z nejsilnější opoziční Nové demokracie. „O tomto dalším balíku reforem se bude hlasovat asi až začátkem srpna, právě proto, aby byl dostatek času pro další vyjednávání,“ dodává Mikoláš.

Mluvčí aténské vlády už ale v úterý uvedla, že zrušení daňových výhod pro zemědělce není podmínkou pro zahájení rozhovorů s věřiteli o další finanční pomoci zadlužené zemi.

Odborová centrála řeckých státních zaměstnanců ADEDY ohlásila na dnešek demonstraci před sídlem parlamentu, informoval na Twitteru list Kathimerini.

Aby dostali Řekové nový tříletý záchranný program, musejí přijmout a uvést do praxe požadované reformy. Ty by měly mimo jiné obsahovat:

• změny v DPH s cílem zvýšit daňové příjmy

reformu penzí směřující k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému

• zajištění nezávislosti statistického úřadu ELSTAT

• zřízení rozpočtové rady a zavedení poloautomatických škrtů pro případ, že se nepodaří dodržet požadované rozpočtové přebytky

reformu trhu zboží, včetně regulace prodejní doby, vlastnictví lékáren, mlékáren a pekáren

otevření ekonomicky důležitých profesí, například trajektové přepravy

modernizaci pravidel pro kolektivní vyjednávání, stávky a kolektivní propouštění

• výrazné rozšíření privatizace státního majetku

• snížení nákladů na státní správu a její odpolitizování