Bývalý bubeník Olympiku Pacák prohrál svůj boj s leukémií

Praha - V noci na 23. března 2007 ve věku nedožitých 66. narozenin zemřel výtvarník, ilustrátor, grafik a hudebník Jan Antonín Pacák. Někdejší bubeník kapely Olympic skonal na leukémii ve svém domě v Měchenicích u Prahy. Pacák se rozhodující měrou podílel na grafické podobě prvních tří alb Olympiku. Později se věnoval zejména malířství, grafice i ilustracím; soustředil se také na loutkářskou tvorbu. Maloval rovněž na porcelán.

Jan Antonín Pacák se narodil 26. dubna 1941 v Praze. Vyučil se keramikem a absolvoval obor nástěnné malby na Akademii výtvarných umění v Praze. Od konce 50. let vystupoval jako multiinstrumentalista s řadou dixielandových kapel jako hráč na kontrabas, banjo, kazoo, valchu, foukací harmoniku, flétnu a zejména bicí nástroje.

Později se přeorientoval na rock a v roce 1965 nahradil Františka Ringo Čecha za bicími v Olympiku, s nímž vystupoval do roku 1971. Pacáka, který se například v písních Everybody, Strejček Jonatán či Bon Soir Mademoiselle Paris prosadil i jako zpěvák, znali četní fanoušci také pod přezdívkami „Jeňýk“ či „Strýček“.
 
Od poloviny 70. let se věnoval především výtvarnému umění. Hrál jen sporadicky, zejména s amatérskou skupinou Grafičanka, kterou vytvořili hudebně založení členové sdružení grafiků Hollar, v němž Pacák rovněž působil.
 
Učil také tři roky výtvarnou výchovu na základní škole, ilustroval časopis Světová literatura a v období 1988 až 1994 byl výtvarným redaktorem dětského časopisu Sluníčko. Uspořádal přes 60 výstav a ilustroval více než 30 knih, na svém kontě má i sedm animovaných filmů a řadu divadelních a filmových plakátů.