Kůň století Železník by oslavil narozeniny

Praha - Dostihový anglický plnokrevník jménem Železník, který byl díky čtyřnásobnému vítězství na Velké pardubické nositelem titulu Kůň století, byl svého času nejlepším dostihovým koněm v Čechách. Legendární ryzák absolvoval celkem 58 startů, z nichž třicetkrát byl vítězem. V nejtěžší steeplechase v Pardubicích vyhrál celkem čtyřikrát.

Železník se narodil 29. dubna 1978 v Šamoríně. V říjnu 1979 koupila ryzáka za 120 tisíc korun stáj Agrochemického podniku ve Slavkově u Brna. Po nevýrazné první závodní sezoně se Železník ve výběhu zranil a vypadávalo mu koleno na zadní noze. V roce 1982 ho tamní trenér Josef Miška nabídl mladému nadanému jezdci Josefu Váňovi a Železník putoval do Světlé Hory v Jeseníkách. Byl prodán lacino jako neperspektivní zvíře.

Váňa se poté jako jediný stal pětinásobným vítězem pardubické steeplechase a v sedle Železníka zvítězil celkem čtyřikrát, v letech 1987-89 a 1991.

Železník Velkou pardubickou pokořil naposledy v roce 1991, kdy porazil i mnohem mladší koně. V listopadu 1992 si ale během tréninku zlomil korunkovou kost na zadní noze, se závoděním skončil a odešel do „důchodu“. Ve Světlé Hoře se stal obletovanou hvězdou i turistickou atrakcí.

Železník byl utracen 22. prosince 2004 z důvodu nemoci v úctyhodném věku šestadvaceti let a osmi měsíců. Na lidský věk by se dožil sta let.