Hromadná sebevražda příslušníků sekty Svatyně lidu v Guyaně

Jonestown - Sekta Svatyně lidu hlásala o sociální rovnosti, rasové snášenlivosti a právech chudých. V srdci guyanské džungle se pokoušela vystavět umělé město Jonestown, ve kterém by všichni obyvatelé měli stejná práva. Plán vybudovat beztřídní společnost ale brzy ztroskotal. Členové sekty nakonec úmyslně vypili limonádu smíchanou nejspíš s kyanidem a spáchali hromadnou sebevraždu.

Sekta vedená kazatelem Jimem Jonesem si půdu v Guyaně pronajala v roce 1974. Mnoho členů sekty věřilo, že zde postaví socialistický ráj s naprostou ekonomickou, sociální i rasovou rovností. Sny o harmonickém společenství se ale ihned rozplynuly. Lidé se museli tísnit v chatrčích a pracovat 12 hodin denně. Každý den také museli navštěvovat přednášky svého vůdce.

Američtí agenti, kteří sektu následovali až do Guyany, náhlásili americkému úřadu podezření z manipulace s místními lidmi. Jonestown vzápětí navštívil americký senátor Leo Ryan. Cílem jeho cesty bylo zjistit, v jakých podmínkách tu sekta žije.

O průběhu návštěvy existují dvě verze. Podle první se znepokojující zprávy nepotvrdily, podle druhé verze členové sekty těžce nesli návštěvu senátora, kterou chápali jako krok k likvidaci Jonestownu. Začal konflikt, který skončil masakrem. Na letišti byl senátor a další čtyři lidé zastřeleni.

Po bouřlivé debatě bylo rozhodnuto, že členové sekty spáchají hromadnou sebevraždu. V Guyaně tehdy na následky požití kontaminované limonády zemřelo 918 osob. Celý incident byl nejtragičtějším skonem amerických civilistů do teroristických útoků v září 2001.