Česko se stává rájem vydávání extremistických knih, policii to netrápí

Praha - V souvislosti s množícími se akcemi, které přímo či nepřímo podporují neonacismus, varují občanská sdružení, že násilí páchané neonacisty nebezpečně narůstá. A navíc se Česko zároveň stává rájem vydávání extremistických knih, které by jinde ve světě jen stěží mohly přijít na knihkupecké pulty. Čeští radikálové jásají, policie na tom nic špatného nespatřuje a organizace zabývající se lidskými právy jen nevěřícně kroutí hlavou. V Evropě je dostupnost takových publikací zcela nepředstavitelná a jejich vydavatelé jsou trestně stíháni.

Dobrý byznys nebo silné přesvědčení?

Hitlerovy akvarely na pultech ještě nevychladly a stejné nakladatelství už vyslalo do oběhu knihu o historii hákového kříže. Víc než sto stran svastiky v její tisícileté podobě je v prodeji jen měsíc po malbách člověka, který pod její záštitou vyvraždil miliony lidí. Majitel nakladatelství za vydáním knihy viděl dobrý obchod. „Mě to zaujalo, že by to nemuselo být tak špatný, nemuselo by to být špatně prodejný, tak jsem to prostě udělal,“ vysvětlil, proč knihu o historii hákového kříže vydal majitel nakladatelství Sowulo Press Fiksa. Politolog a soudní znalec Zdeněk Zbořil k tomu dodává, že kniha chce zbavit svastiku jako symbol šťastného bytí jejího negativního mýtu, ale samozřejmě uvnitř publikace není opomenuta ani skutečnost, jak byla zneužívána jako symbol nacismu.

K symbolům Třetí říše má majitel nakladatelství Sowulo Press blízko. Sowulo je totiž árijská runa, kterou použilo ve své zkratce právě SS. Skutečnost, že nakladatelství Fiksy si zvolilo právě tento název, nemusí být jen náhoda. Podle Deníku před několika lety právě Fiksa odešel jako skinhead minimálně dvakrát od soudu s podmínkou kvůli propagaci fašismu. On sám tvrdí, že blízko k neonacismu nemá.

V Česku vyšly i kontroverzní Turnerovy deníky a kniha Lovec

Nicméně jeho vydavatelská činnost mluví jinak. Do českých knihkupectví brzy vyšle například Satanovu synagogu s podtitulem Tajná historie židovské světové dominance, nebo knihu Tábor svatých. Tu kritici přirovnávají k bibli rasistické pravice - Turnerovým deníkům. A i ty už shodou okolností v češtině vyšly. Turnerovy deníky od Andrew Macdonalda vyšly v České republice letos na jaře jako v jediné zemi na světě kromě Spojených států. Čeští radikálové zajásali a na svých webových stránkách se vzájemně nabádají k útoku na knižní pulty dřív, než knihu policie zakáže. Ta se ale zatím k tomu nemá.

„Po provedeném šetření, po výsleších všech zúčastněných osob a také na základě výsledku dvou znaleckých zkoumání došel policejní komisař k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu a věc v souladu se zákonem odložil,“ řekla pro pořad 168 hodin mluvčí pražské policie. Soudní znalec Zbořil k tomu dodává, že ideové trestné činy se dokazují velice obtížně, protože se musí dokázat motivace činu.

A k pravděpodobně nejčtenější knize mezi krajně pravicovými extremisty přibyl díky nakladatelství Kontingent Press na pultech českých knihkupectví bratříček, psaný perem stejného autora, aktivního obdivovatele Adolfa Hitlera Andrew Macdonalda. Kniha Lovec je příběh osamělého rasisty, který vraždí rasově smíšené páry, židovské aktivisty a liberály.

František Valeš,  Český helsinský výbor

„Ty knihy jsou přímým návodem nejenom k aktivnímu rasismu, ale přímým návodem k terorismu. V Evropské unii, v evropských státech, jsou tyto knihy považovány za jednoznačně rasistické a případní vydavatelé jsou trestně stíháni a vydání těchto knih, případně jejich dostupnost, je v Evropě naprosto nepředstavitelné."

Návod zřejmě už minimálně jednou zafungoval. Turnerovými deníky se v roce 1995 nechal inspirovat Timothy McVeigh. Při jeho bombovém útoku na budovu FBI v Oklahoma City zahynulo 168 lidí. Americký terorista nakonec skončil na popravišti.

  • Radek Fiksa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/583/58242.jpg
  • Turnerovy deníky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/583/58245.jpg
  • Kniha Lovec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/583/58246.jpg