Japonský císař Akihito slaví narozeniny

Tokio - Japonský císař Akihito je nejen představitelem nejstarší vládnoucí dynastie na světě, ale i jediným světovým monarchou, který nosí titul císaře. Císař Akihito však nemá na rozdíl od svých předchůdců žádnou výkonnou moc a jeho úloha je ryze symbolická. Poddanými je ale uctíván stejně tak jako jeho předkové. Akihito, který v rozporu s tradicí podnikl již 37 oficiálních zahraničních návštěv a jako první japonský monarcha navštívil Čínu, oslaví 23. prosince své narozeniny.

Císař Akihito se narodil v roce 1933 jako páté ze sedmi dětí císaře Hirohita a císařovny Nagako. Již ve třech letech byl odebrán rodičům a v péči vychovatelů a komorníků se připravoval na budoucí poslání. Akihito vystudoval na soukromé univerzitě Gakušúin obor mořská biologie, kterému se dodnes aktivně věnuje.

V roce 1959 se Akihito oženil s neurozenou Mičiko Šódaovou, která pocházela z bohaté podnikatelské rodiny a pro japonský císařský dům tak začala nová moderní epocha. Oba se snažili vést co nejcivilnější způsob života a prosadili si, že jejich děti, dnes korunní princ Naruhito, princ Akišino a princezna Sajako, vyrůstaly v rodinném kruhu.

Na trůn nastoupil Akihito 7. ledna 1989, ve svých šestapadesáti letech, a stal se tak 125. císařem v historii Japonska. Jeho nástupem započalo období Heisei, to jest naplnění míru.

Akihito je autorem dvou desítek vědeckých pojednání a knih o rybách, jmenovitě o ostnoploutvých z čeledi hlaváčovitých, a živě se zajímá o ochranu přírody.

Vydáno pod