Dopravu bude řídit bývalý hejtman a hasič

Praha - Ke svým zítřejším třiačtyřicátým narozeninám dostal Petr Bendl dárek už den předem - prezident České republiky Václav Klaus ho na návrh předsedy vlády Mirka Topolánka jmenoval ministrem dopravy. Nový šéf resortu má za sebou na svůj věk úctyhodnou politickou kariéru.

Do politiky vstoupil bývalý hasič a konstruktér obráběcích strojů s vysokoškolským vzděláním v 28 letech, a to v roce 1994 rovnou jako starosta Kladna. Na úřadě zůstal do roku 1998, zároveň zastával funkci místopředsedy Svazu měst a obcí ČR. V následujících parlamentních volbách se stal poslancem, ale mandát složil už o dva roky později, aby mohl nastoupit na post hejtmana Středočeského kraje.

Na krajské úrovni se Bendl za osm let zviditelnil především snahou o výstavbu rychlodráhy Kladno-Praha a privatizací středočeských nemocnic, Kvůli ní se ostře střetával se sociálním demokratem Davidem Rathem, jenž ho po podzimních krajských volbách na postu hejtmana vystřídal. Bendl voliče nenalákal ani svým zpěvem a po volbách za prohru tvrdě kritizoval premiéra Mirka Topolánka.

Před kongresem ODS se postavil za Topolánkova vyzyvatele Pavla Béma, ale postupně se v klání přestal angažovat. Objevily se i spekulace, že k tomu přispěla i nabídka na post ministra dopravy. V rámci rekonstrukce vlády na něm vystřídá Aleše Řebíčka a podle vlastních slov se Bendl bude „snažit navázat na všechno, co Aleš v dopravě udělal".