Poprvé byla tažena čísla československé třídní loterie

Praha - Loterie a sázkové hry se v dnešní době na celém světě těší čím dál větší oblibě. Není to však pouze výstřelek současné doby. Mají za sebou historii, která se začala psát před mnoha staletími. Za Rakousko-Uherska se například těšila velké oblibě takzvaná malá loterie neboli lotynka, která se po první světové válce změnila v takzvanou československou třídní loterii. Její první tah se konal 22. července 1919. V roce 2008 Češi prosázeli přes 100 miliard korun. Vyšvihli se tak na čelní místo ve střední Evropě a konkurovat jim mohou už jen Maďaři. Zatím nejvyšší sumu vyplatila Sazka před šesti lety, kdy se jedné osobě podařilo vyhrát 112,9 milionu korun. Více než 100 milionů korun si zatím připsali tři sázkaři.

Počet sázejících rostl enormní rychlostí

Jak pravil zákon z té doby, cílem třídní loterie bylo „ochrániti stát před tím, aby se hrálo v cizině a poskytnouti mu určitý zdroj příjmů“. To loterie určitě splnila. Již první rok se stát mohl radovat ze zisku téměř dvou milionů korun, o sedm let později to již bylo dvacetkrát tolik. Losy z této loterie patří dnes mezi sběratelské artikly. 

Československá třídní loterie se hrála ještě po druhé světové válce, ale po únorovém převratu v roce 1948 nahradila všechny dosavadní soukromé sázkové podniky Státní sázková kancelář (STASKA). Její místo zabrala roku 1956 sázková společnost Sazka, která svůj zisk ze sázek na výsledky sportovního zápolení povinně směřovala do státního rozpočtu na rozvoj sportu. Rok po svém založení přišla Sazka s číselnou loterií - Sportkou.