Halleyova kometa – vědci ji poprvé vyfotografovali

Praha - Návrat Halleyovy komety se 18. května 1910 stal velkou událostí, která vyvolala pozornost vědecké i laické veřejnosti. Tvrdilo se, že by plyny z jejího ohonu dokonce mohly poškodit Zemi a vyvolat nemoci. Kometa, pojmenovaná podle britského astronoma Edmunda Halleyho, nakonec proletěla kolem Země, aniž by byla zaznamenána nějaká zvláštní událost. Vědcům se ji aspoň podařilo poprvé vyfotografovat.

Nejlépe byla tehdy pozorovatelná 20. a 21. května 1910 a byl to první návrat, na který už čekali astronomové vybaveni fotografickou technikou. Na jejím sledování se podílely observatoře po celém světě. Návrat slavné komety v roce 1910 inspiroval umělce všeho druhu a senzacechtivá média psala o tom, že nebezpečné plyny z jejího ohonu mohou poškodit Zemi nebo způsobit nemoci. Nic se samozřejmě nestalo. 

Halleyova kometa se později stala námětem básně ze stejnojmenné sbírky českého básníka a nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta, zpíval o ní i písničkář Slávek Janoušek. Zajímavostí také je, že Halleyova kometa zářila v letech narození i úmrtí spisovatele Marka Twaina, který si prý dokonce smrt v roce jejího návratu před 100 lety předpověděl. 

Halleyovu kometu lze pozorovat na obloze přibližně každých 76 let. Nejstarší věrohodný záznam o této kometě pochází z Číny z roku 239 před naším letopočtem, naposledy ji bylo možné vidět v roce 1986 a příště se objeví v roce 2061. Kometa se zatím vrátila k Zemi asi třicetkrát.