AVÍZO: Historický víkend v Plzni

Nadace 700 let města Plzně zve všechny zájemce na Historický víkend, který se uskuteční od 11. do 13. června v Plzni. Můžete se během něj pobavit s Rudolfem II. Každoroční akce Nadace 700 let města Plzně bude netradičně zahájena Prologem ve čtvrtek 10. června. V 18.00 se sejdeme na hlavním nádvoří Plzeňského Prazdroje, kde se odehraje jedno z nejúspěšnějších představení minulých ročníků Golem a po něm bude následovat koncert skupiny Strašlivá podívaná, která se stala neodmyslitelnou součástí těchto historických slavností. Program bude doplněn soutěžemi pro dospělé z pivovarské dílny.

V pátek již pozveme všechny na hlavní místo konání akce – ke sv. Jiří do Doubravky. Na soutoku se objeví sám císař Rudolf II. se svou družinou a k jeho pobavení se sjedou šermíři, hudebníci, divadelníci, rytíři, kejklíři a mnozí další umělci i šarlatáni. Proto neváhejte a přijďte se pobavit spolu s nimi.

A na co se můžete konkrétně těšit? Po celou dobu trvání akce mohou malí i velcí přijít na interaktivní dětskou scénu, kde si vyzkouší nejroztodivnější historické dovednosti, prohlédnou si minizoo či budou obdivovat umění sokolníka. Na dvou scénách je připraven bohatý program, tradičně uvítáme návštěvníky i na historickém tržišti. V pátek jistě všem rozproudí krev v žilách česko-skotská rocková skupina Navostro, inspirovaná keltskou hudbou, i následné vystoupení plné rytířů v brnění a ohňů. V sobotu pak čekáme velké hemžení strašidel, historických či pohádkových bytostí, které vyvrcholí večerním rejem za doprovodu hudební skupiny Gnomus. Proto neváhejte, přichystejte si nějakou masku a přijďte si také zařádit. Ty nejzajímavější budou oceněny, možná i samotným císařem. Sobotní program zpestří také Pohádková cesta na Pecihrádek, prohlídky kostela sv. Jiří s výkladem Ing. Arch. Jana Soukupa nebo možnost dopravit se do blízkosti konání akce z centra historickým autobusem. Celý program bude směřovat k hlavnímu sobotnímu představení s názvem „Císař se baví“, které bude plné tance, zábavy, ohňů a na jeho konci se nad loukou u sv. Jiří rozzáří oblíbený ohňostroj.

Klidnější neděle pozve např. na rytířské povídání o princi Bajajovi, hudební pásmo Noc na Karlštejně Plzeňského dětského sboru nebo na oblíbenou pohádku O statečné princezně Máně v půvabném podání divadelního spolku Jezírko.

Každý den program doplní hosté Mezinárodního folklorního festivalu. V pátek se představí Maďarsko, v sobotu Uzbekistán a Rumunsko a v neděli Srbsko.

Nadace 700 let města Plzně, pořadatel Historického víkendu zve srdečně všechny na tuto oblíbenou akci. Podrobný program je k dispozici na www.nadace700.cz.

  • Alchymisté a šarlatáni - neodmyslitelná součást doprovodu Rudolfa II. autor: Zdeňek Vaiz, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170401.jpg
  • Budete se bát autor: Zdeněk Vaiz, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170402.jpg
  • Strašidlům bude patřit celá sobota autor: Zdeněk Vaiz, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170403.jpg
  • Velký souboj autor: Zdeněk Vaiz, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170404.jpg