AVÍZO: Móda v běhu staletí na zámku v Mníšku pod Brdy

Mníšek pod Brdy – Zajímá vás historie odívání? V tom případě si nenechte ujít přednášku Jany Klapetkové a Jarmily Kupkové v sobotu 12. června v Zimní jídelně zámku Mníšku pod Brdy od 17.00 hodin. Dámy vás provedou stručným vývojem odívání od středověku až po 20. století, ale hlavně nevynechají to, co vás skutečně zaujme. Dozvíte se, kolik kousků měly ve svém šatníku známé královny a císařovny, jaká úskalí s sebou přinášela krinolína, co to jsou tzv. šunkové rukávy nebo kdy dámy poprvé ukázaly světu svá kolena. To vše doprovodí dobová vyobrazení a fotografie.

V neposlední řadě se pak také dočkáte výkladu o tom, jak vznikají zmenšeniny historických kostýmů, které můžete vidět v galerii mníšeckého zámku. Jarmila Kupková tu vystavuje více než 60 historických kostýmů na panenkách Barbie. V sobotu 12. a v neděli 13. 6. jsou pro děti připravené prohlídky nového loutkového okruhu.

PROHLÍDKA „LOUTKOVÁ“

Zajímá tě, jaký byl osud posledních majitelů zámku Kastů? Měli děti? Hráli si s nimi? Měli se rádi? Kam jezdili na výlety? Létali balónem? Zámek Mníšek pod Brdy skrývá zajímavé a poutavé životní osudy.

Uvidíš dětský pokojík s hračkami, pokoj pro maminku a miminko, koupelny a loutky Dagmar Renertové, které jsou spojeny s historií zámku a okolí. Na zámecký ples totiž přišla víla ze zámeckého jezírka, vodník ze mlýna, čertík Brdík, Zimní královna a další obyvatelé zámku a podzámčí. Už se těšíš?

(určeno především pro děti od 3 do 12 let)

PROGRAM V SOBOTU:  12. června na zámku

Klasické prohlídky 10.00-16.00

Od 10.15 -  prohlídky pro děti s loutkami Dagmar Renertové

Od 17.00 – přednáška Móda a staletí – Jana Klapetková, Jarmila Kupková

Galerie – móda napříč staletími na panenkách Barbie

PROGRAM V NEDĚLI: 13. června na zámku

Klasické prohlídky 10.00-16.00

Od 10.15 -  prohlídky pro děti s loutkami Dagmar Renertové

Galerie – móda napříč staletími na panenkách Barbie

Nenechte si ujít:

25, 26, 27. ČERVNA – NOC NA KARLŠTEJNĚ- předprodej zahájen

Notoricky známý příběh v muzikálové podobě na nádvoří zámku Mníšku pod Brdy

Vladimír Čech, Pavel Vítek a Jan Rosák vás skvěle pobaví.

Jana Digrinová, kastelánka