Spanilá jízda automobilových veteránů po moravských městech

Zlínsko - Třídenní cestu po mnoha moravských městech a obcích má za sebou kolona nablýskaných automobilových veteránů. Projela Vsetínskem, Uherskohradišťskem, Kroměřížskem i Zlínskem. Nešlo o závod, ale o projekt, který měl upozornit na Zlínský kraj, a podpořit tak tamní turistiku.

Spanilou jízdu moravskými městy podniklo více než dvě desítky nádherných automobilových dědečků, z nichž někteří už oslavili sedmdesátku. Díky péči jejich majitelů jsou tyto klenoty pořád ve výborné kondici, v letním vedru zazlobily opravdu jen výjimečně. V naleštěných kapotách se během tří dnů postupně zrcadlily půvaby Kroměříže a desítek dalších turistických atrakcí Zlínského kraje.

K nejobdivovanějším z veteránů patřila Praga Picolo Huberta Grmely z Prostějova. Ten veterány miluje už třicet let a zmíněný unikátní kabriolet zrenovoval teprve před dvěma týdny: „Mám zdokladovaný jeden takovýto obrázek z lázní Poděbrad, kde u automobilu statuje tehdy známá herečka Nelly Gajerová a taky dokonce i prezident Beneš.”

Kolonu historických osobních aut vedla legendární tatra Karla Lopraise, která startovala na Dakaru celkem čtyřikrát, přičemž třikrát s ní Loprais vyhrál a jednou byl druhý. Mluvčí Trofej Niké Moravia 2007 Evžen Doležal ke spanilé jízdě veteránů řekl: „Cílem tady toho projektu je zpropagovat kraj, vyzdvihnout jeho nejkrásnější místa, nejkrásnější města, nejkrásnější přírodní památky a tímto způsobem vlastně ten kraj propagovat na pozadí historických ušlechtilých vozů.”

V polovině září podnikne kolona nablýskaných veteránů podobnou třídenní spanilou jízdu v Jihomoravském kraji a o týden později i v kraji Olomouckém. Česká televize připravuje dokument, který jejich cestu podrobně zmapuje.

Vydáno pod