Vrtulník namontoval v Kohútce lanovku

Kohútka (Javorníky) – Valaši se chystají na zimu, alespoň tedy někteří z nich. V Kohútce v Javorníkách u slovenských hranic stavějí novou lanovku, která má do oblasti přilákat více turistů. Dnes tam pomáhal vrtulník, v odpoledních hodinách proběhla montáž sloupů sedačkové lanovky, přihlížející měli možnost vidět, jak se opravuje ze vzduchu. Pro takovou akci dnes byly ideální podmínky, nebyl silný vítr ani vysoká teplota. Delikátní operací proměna Kohútky nekončí, spolu s lanovkou mají vzniknout i dvě umělé vodní nádrže a tříkilometrový systém vedení pro umělé zasněžování. Turisté se mají na co těšit.

Nad známým místem zimních radovánek dnes burácel a vířil vzduch těžký vrtulník. Jeho úkolem bylo vztyčit řadu mohutných sloupů a korunovat je konstrukcemi s kladkami pro novou sedačkovou lanovku, která nahradí zastaralý vlek. „Tuto myšlenku živíme opravdu už několik let,“ uvedl ředitel Skicentra Kohútka Josef Kocurek. Divácky atraktivní bylo spojení protikladů: obří stroj i zátěž. Přitom však bylo nutné pracovat takřka s precizností hodináře či chirurga. „Dnes byly celkem ideální podmínky na takovou práci. Není silný vítr a ani teplota není vysoká. Proto je možné položit břemeno přesně,“ prohlásil pilot vrtulníku František Kšan.

Delikátní operací s vrtulníkem proměna Kohútky nekončí, spolu s lanovkou mají například vzniknout i dvě umělé vodní nádrže a tříkilometrový systém vedení pro umělé zasněžování. Podstatnou část z celkových nákladů sto milionů korun pokryjí evropské dotace.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Zdejší podnikatelé věří, že se investice vyplatí, že díky ní mnozí lyžaři dají před rakouskými Alpami přednost Valašsku.