Studenti budou diskutovat o extremismu s autorem filmu Zatemněná demokracie

Brno - Týden po té, kdy se nacismus v médiích skloňoval téměř ve všech pádech v souvislosti se zrušením Dělnické strany, tímto tématem ožívá i brněnská Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. Ta právě dnes promítá film Zatemněná demokracie, který se zabývá vzpomínkou na holocaust a nacismus. Snímek natočil režisér Oliver Malina Morgenstern na námět Oldřicha Stránského, který přežil nacistické koncentráky.

Podle slov režiséra je dokument drsný, ale představuje realitu. Ukazuje, jak spolu souvisí neonacismu a islámský extremismus. „Tyto dva extrémy jsou, ač to může znít nelogicky, velmi dobře propojeny. Film je o tom, jak by to mělo být, aby nám noví neonacisté nerostli přímo ze školních lavic," vyzdvihl Oliver Malina Morgenstern.

Režisér sbíral materiál v neonacistickém prostředí 4 roky. Film mapuje jak demonstrace, tak odhaluje často lhostejný přístup úředníků a policistů. Nicméně kritici se shodují, že to, co nejvíce zasáhne emoce, jsou výpovědi lidí, kteří přežili nacistické koncentráky.

Podle pořadatelů je už teď jasné, že zájem o film je velký. „Všech dvě stě míst k sezení je obsazených a stále se hlásí další zájemci,“ uvedla asistentka oddělení vnějších vztahů FSS Magdalena Pažourková. Kromě studentů a zaměstnanců Masarykovy univerzity, se promítání účastní také ministr vnitra Martin Pecina, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a režisér filmu Oliver Malina Morgenstern.