Magistrát zamítl stížnosti obyvatel Anenské ulice. Centrum ICRC se může začít stavět

Začátek stavby první části supermoderního centra klinického výzkumu ICRC v areálu Fakultní nemocnice U sv. Anny, který zkopmplikovalo odvolání obyvatel přilíhající Annenské ulice, je opět aktuální. Brněnský magistrát námitky občanů proti hluku, velkému provozu a problémům s parkováním, zamítl.

Centrum klinického výzkumu v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, tzv. ICRC (International linical Research Center), má být budoucností světové medicíny. Měl by se v něm spojit americký a evropský lékařský výzkum. A nedávno jeho vedení společně s ministryní zdravotnictví oznámilo, že na projekt získalo 85 procent finančních prostředků z Evropské komise.

Brněnská nemocnice u Svaté Anny má v plánu společně s americkou klinikou Mayo vyvíjet ty nejnovější lékařské technologie. Právě propojení úspěšné transatlantické vědy s Evropou přesvědčilo zahraniční experty, aby projekt ICRC doporučili Evropské komisi ke schválení.

Rozhovor s Pavlem Žárou, mluvčím MMB (zdroj: ČT24)

„Pozitivně byl hodnocen zejména vstup amerických odborníků do jednotlivých našich projektů, který umožní to, že nejnovější poznatky bude možné přesunout do České republiky. Tím pádem dostanou čeští pacienti nejkvalitnější péči založenou na nejnovějších poznatcích vědy a výzkumu, které můžeme čerpat z amerických výzkumů,“ uvedl Petr Koška, ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Iniciátor projektu ICRC Tomáš Kára míní, že Evropskou komisi přesvědčil dobře připravený a velmi konkrétní cíl. „Snažili jsme se navrhnout takové projekty, které dokáží v relativně krátkém čase významně posunout hranice našeho vědění a pomoci nejen našim pacientům. Zároveň doufáme, že by se ty nové technologie mohly alespoň z části vyrábět tady v České republice nebo v Evropské unii. Naše projekty jsou orientovány primárně na zlepšení péče o pacienta, takže jedním z příkladů je projekt vývoje umělého srdce, další projekt na léčbu poruchy srdečního rytmu, silný program máme i pro oblast léčby některých neurologických onemocnění jako je Alzheimerova choroba atd,“ vysvětlil Kára.

První bude „umělé srdce“

A právě výzkum „umělého srdce“ by měl být pilotním projektem česko-americké spolupráce. Americká klinika Mayo, s níž „svatá Anna“ na přípravách spolupracuje již několik let, má největší klinický program pro technologie mechanických srdečních podpor na světě. V Brně by výzkum zase navázal na bohatou historii vývoje vlastní technologie umělého srdce. Brněnští odborníci totiž mají na svém kontě hned několik světových prvenství ve vývoji „umělých srdcí“.

Jenže brněnský vývojový program byl v roce 1989 ukončen, zřejmě kvůli fianančí náročnosti. V ICRC by se mělo na tuto slavnou historii navázat.
„V Brně jsou stále odborníci, kteří umělé srdce velice dlouho vyvíjeli, kteří s tímto problémem mají zkušenost. Druhá věc je naše technické zázemí. Máme špičkové vědecké pracoviště z hlediska klinického a jednak veterinární univerzitu z hlediska experimentu, který je pro vývoj naprosto zásadní záležitostí,“ vysvětlil vedoucí kardiochirurgického oddělení FN u svaté Anny Petr Němec.