Odkup věznice v Uherském Hradišti se komplikuje. Také kvůli povodním

Zlínsko - Dvě města ve Zlínském kraji chtěla od Ministerstva spravedlnosti získat dvě zchátralé budovy a opravit je. Uherskému Hradišti se nákup bývalé věznice přinejmenším vzdálil. Zlín už může na budovu bývalého okresního soudu rovnou zapomenout.

Věznice v centru Uherského Hradiště. V padesátých letech za jejími zdmi trpěli i umírali političtí vězni. Město chce budovu od státu koupit za šestnáct a půl miliónu korun, zřídit v ní muzeum totality, část nabídnout ke komerčním účelům. Zdála se být na dosah. Teď se objevil zádrhel.

Uherskohradišťský okresní soud kvůli povodním musel narychlo vyklidit svůj archiv, vyšší patra jsou plná spisů. Podle předsedkyně soudu nemá smysl vracet je zpátky do sklepení, škody z roku 1997 se nesmí už nikdy opakovat. To raději rovnou do vždy bezpečně suchých cel bývalé věznice. Tím pádem není nepotřebná a tak snadno prodejná.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Přiznám se, že to pro mě bylo překvapení, protože jsem si myslel, že po všech těch peripetiích a i po zvážení finančních možností, řekněme, státu, pokud se týká rekonstrukce tohoto objektu, tak že došlo k dohodě,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Libor Karásek (ODS).

„Paní ministryně pověřila svého náměstka ekonomického, aby prověřil situaci na místě, to znamená zjistil, nakolik je nezbytné využití těch prostorů k archivaci,“ vysvětlila mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke. „Počkáme na sestavení nové vlády a s novou ministryní či ministrem spravedlnosti okamžitě zahájíme jednání,“ plánuje Karásek.

Hradišti zůstává naděje, Zlín ale budovu bývalého soudu nezíská

Město Uherské Hradiště tak dál neví, na čem je. Naopak Zlín, který s Ministerstvem spravedlnosti taky dlouhodobě jednal o opuštěné budově bývalého okresního soudu, už má jasno. „Z naší strany byl zájem o prodej budovy, ale bohužel jsme nenašli s Ministerstvem financí kompromis. Postupujeme tedy tou cestou, že jsme vypsali výběrové řízení na prodej,“ uvedla mluvčí Zinke.

„My jsme chtěli formou PPP projektu spojit zájem města případně s podnikatelskou nějakou skupinou nebo s jednotlivcem a chtěli jsme tam vybudovat ubytovací zařízení. Tak tam nastal problém v tomto okamžiku. Kdybychom tam chtěli něco pro úřad, tak zřejmě bychom to dostali,“ primátorka města Zlína Irena Ondrová (ODS).

Naděje, že město získá zchátralý soud za odhadních dvanáct a půl miliónu korun, se definitivně rozplynula. Do licitování v dražbě nepůjde. Bude ale hlídat, aby případný nový majitel neproměnil ruinu v ubytování příliš krátkodobé – v hodinový hotel.

Vydáno pod