Správní soud má den před koncem lhůty 24 stížností na volby

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) eviduje den před koncem zákonné lhůty pro zpochybnění sněmovních voleb 24 stížností. Většinu jich poslaly fyzické osoby, dvě sepsali zástupci bloku Jany Bobošíkové Suverenita. Před čtyřmi lety podali voliči, kandidáti a politické strany celkem 70 stížností, nejvíce od roku 1989. Lhůta pro doručení stížností na volby skončí v pátek v 16:00.

Stížnosti má na starosti speciální volební senát, který je musí projednat a rozhodnout nejpozději za 20 dní po skončení lhůty. „Soudci se ale scházejí už nyní, jednají průběžně. Například odesílají výzvy k doplnění stížností,“ uvedl mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert.

V šesti naposledy doručených stížnostech od voličů se neobjevují ani tak konkrétní výtky, jako spíše obecné výhrady. Voličům se například nelíbí způsob vedení kampaně. Jeden pisatel tvrdí, že volby zmanipulovaly sdělovací prostředky. Další zase zpochybňuje způsob přepočtu, kvůli kterému se do sněmovny nedostanou některé politické strany, i když třeba v některých krajích překročí pětiprocentní hranici.

Mezi podáními k Nejvyššímu správnímu soudu jsou po každých volbách i formálně nedokonalé nebo obsahově nejasné stížnosti, které soud většinou nakonec odmítne bez projednání. „K doplnění podání zatím soud vyzval sedm stěžovatelů,“ uvedl Emmert. Šest stížností soud dostal předčasně, zatím svou chybu napravil jeden pisatel.

Suverenita, která získala ve sněmovních volbách 3,67 procenta hlasů a do dolní komory se nedostala, podala dva podněty. Jeden se týká preferencí, podle nichž Česká televize zvala hosty do předvolebních Otázek Václava Moravce Speciál. Suverenita také kritizuje údajný rozdíl mezi skutečným počtem odevzdaných hlasů v jednom z okrsků a údajem, který se objevil na volebním webu Českého statistického úřadu.