Kvůli špatnému formuláři, který mu vydal lékař, přišel senior o řidičák

Brno - Obrovskou bezmoc zažívá v poslední době osmašedesátiletý Miroslav Adamec z Nezdenic na Uhersko-Hradišťsku. Po padesáti letech odřízených bez jediné nehody přišel na začátku letošního roku ve Zlíně o řidičský průkaz. Doklady k vozidlu měl přitom v pořádku, nejel rychle, ani nebyl pod vlivem alkoholu. I potvrzení o zdravotní způsobilosti, které je povinen mít každý řidič starší šedesáti let, měl vystaveno. Obvodní lékař mu je však vyhotovil na formulář, který se dnes už nepoužívá, protože neobsahuje všechny údaje, které příslušná vyhláška vyžaduje.

„Teď jsem bez řidičáku a nesmím jezdit. Jenže já auto potřebuji, když například musím zavézt přítelkyni k lékaři, tak nemám čím,“ vysvětlil Adamec.

Lékař Martin Beníček, který potvrzení na starém formuláři panu Adamcovi vydal, se však hájí. Sám si totiž formuláře objednal od svého dodavatele, a proto nepředpokládal, že jsou platné. Jenže se spletl a není přitom jediný.

Rozhovor s postiženým důchodcem a jeho lékařem (zdroj: ČT24)

„Doktor Beníček není opravdu jediným lékařem, který používá nesprávné formuláře,“ uvedla zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seidlová.

Největším paradoxem zůstává, že jediný údaj, který je na novém potvrzení navíc oproti dokumentu původnímu, je adresa trvalého bydliště. Kvůli tomuto nedostatku musel pan Adamec zaplatit pokutu pět tisíc korun a minimálně na půl roku přišel o řidičské oprávnění. Auto přitom potřebuje – dosud vozil svou družku na lékařská vyšetření. Teď už nemůže.

„Nejvíc mě mrzí, že jsem trestán za přestupek, který jsem sám nezavinil. Necítím ale nejmenší zášť vůči doktoru Beníčkovi, chyba je spíš v nejednotnosti zavedeného systému,“ dodal Adamec.

Podal proto odvolání a v současné době čeká, jak se celá věc vyvine dál.

Správný formulář najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR. http://www.mzcr.cz/