V Brně startují Hry handicapované mládeže

Brno - Přes tři sta mladých sportovců z deseti zemí se sjelo do Brna, aby se zde utkali na Hrách handicapované mládeže. Své síly poměří ve třech kategoriích a šestnácti různých disciplínách. Letošní Hry mohou navíc předznamenat první mládežnickou paralympiádu, která by za rok mohla být také v Brně.

Plavání, atletika, boccia, integrovaná boccia, tenis na vozíku, tenisové dovednosti, stolní tenis, šachy, slalom na vozíku, handbike, basketbal na vozíku, fotbal, kuželky, petanque. V těchto disciplínách se až do soboty mladí sportovci s handicapem utkají o medaile. Hry ve čtvrtek večer slavnostně zahájí primátor Roman Onderka. „Tyto hry pomáhají bořit hranice mezi lidmi se zdravotním postižením a společností. Handicapovaní sportovci jsou příkladem pro všechny,“ uvedl primátor.

Letošní ročník her je navíc přípravným pro případné konání I. Evropské paralympiády mládeže. Paralympijský výbor v pátek zasedne v Brně, kde projedná možnost, že by se první paralympiáda mládeže konala za rok právě v jihomoravské metropoli.

Boccia

Tradiční rekreační sport pro atlety, kteří jsou vzhledem ke svému tělesnému postižení odkázáni na invalidní vozík. Boccia vyžaduje od hráčů značné soustředění. Cílem hry je hodit míč co nejblíže k cílovému míčku neboli „jacku“. Hraje se převážně v tělocvičnách či na otevřených kurtech s rovným a tvrdým povrchem. Soutěžit mohou jednotlivci, dvojice nebo tříčlenné týmy, jež mohou mít i náhradníky. Při soutěžích nezáleží na pohlaví hráčů. Hrací plocha má rozměry 2,5 x 6 m s dvoumetrovým prázdným prostorem, jenž ji obklopuje. Míče jsou kožené, mají hmotnost 275 gramů a obvod 270 mm.

zdroj: Wikipedia

Záštitu a podporu mladým sportovcům vyjádřilo i mnoho osobností sportovní a politické sféry. „Na slavnostním zakončení Her budou předávat medaile a ceny vítězům například několikanásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek nebo olympijský medailistka v atletice Šárka Kašpárková,“ řekla mluvčí Her Pavla Reichová.

V pátek Hry doplní i doprovodný program na náměstí Svobody, kde si kolemjdoucí budou moci například vyzkoušet jednu ze soutěžních disciplín – slalom na vozíku.