Pod Zelným trhem mohou vyrůst garáže

Brno - Brněnští radní posvětili plán soukromého investora na stavbu podzemních garáží pod historickým Zelným trhem v centru města. Investor, který v dolní části náměstí už rekonstruuje historickou budovu bývalé Cyrilometodějské záložny a chce z ní vytvořit luxusní hotel, plánuje v podzemí vybudovat asi 80 parkovacích míst. Ta by měla sloužit především pro potřeby hotelu. Zbývající místa by byla určena rezidentům okolních luxusních bytů.

S parkovacími plochami pro veřejnost se v tomto projektu nepočítá. Přesto jsou radní rozhodně pro projekt. Do budoucna se totiž mají v centru města rušit pozemní parkoviště, a když přijde investor s návrhem podzemního řešení, vedení města neváhá. V tuto chvíli je podle náměstka primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) jisté, že 60 parkovacích míst by se mělo do vybrané lokality vejít. Podzemí pod historickým rynkem je totiž „prošpikované“ kolektory. Odborníci na brněnské podzemí ale mají obavu, aby projekt nenarušil statiku sklepů a zejména pak kašnu Parnas, jejíž základy by byly jen pár metrů od plánovaného parkoviště.

Dnešní souhlas vedení města znamená pro investora, že se může pustit do vyřizování dokumentací pro územní a posléze stavební povolení. „Během tohoto procesu budou prověřeny okolnosti i rizika a ukáže se, zda je možné něco takového v dolní části rynku realizovat,“ dodal Pospíšil.

Náměstek primátora Brna Oliver Pospíšil (ČSSD) o plánované výstavbě podzemních garáží (zdroj: ČT24)