Výstava pod širým nebem přibližuje vědu veřejnosti

Brno - Představit vědu a výzkum v tak trochu jiném světle. Tak vypadá výstava pod širým nebem, kterou její tvůrci z Akademie věd České republiky umístili na Malinovského náměstí v Brně. Putovní výstava si klade za cíl přiblížit vědu a práci vědců veřejnosti. Patnáct velkoformátových panelů nabízí pohled pod pokličku různých vědních oborů. Snaží se přitom kolemjdoucí zejména překvapit a tím také zaujmout.

Že věda nemusí být pouze „suchým“ chemickým vzorcem, to se snaží dokázat vědci z Akademie věd České republiky. Věda zde není znázorněna pouze v laboratoři. Mezi banery můžeme vidět třeba i práci archeologů. V medailonku nejvýznamnějších osobností české vědy jsou vedle fyzika a chemika Jaroslava Heyrovského např. filosof Jan Patočka nebo ekonom Oto Šik. „Chtěli jsme připomenout i vědce humanitních oborů, jejichž přínos pro naši společnost byl také významný,“ uvedl předseda akademie Jiří Drahoš.

Výstava je putovní a má premiéru v Brně na Malinovského náměstí, kde potrvá do 3. října. „Doufáme, že expozice osloví co nejvíce kolemjdoucích. Proto jsme vybrali tak rušné místo v centru Brna,“ dodal Jiří Drahoš.

předseda akademie věd Jiří Drahoš k výstavě (zdroj: ČT24)

Z Brna výstava vyrazí do Olomouce a Českých Budějovic. V první polovině listopadu expozice vyvrcholí v Praze na Náměstí Republiky.

  • Výstava Věda na vaší straně autor: AVČR, zdroj: AVČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195954.jpg
  • Výstava Věda na vaší straně autor: AVČR, zdroj: AVČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195955.jpg