Vyšetřování nehody v Brně-Obřanech: Policie prověřuje technickou kontrolu

Brno - Řidiči, který 14. září v Brně-Obřanech najel do skupiny předškoláků na přechodu, se rýsuje další problém. Policie ho vyšetřuje už nejen kvůli případnému zavinění nehody, při které se zranily dvě děti, ale rozhodla se posvítit si zvláště na podezřele pořízenou technickou kontrolu jeho avie.

Vyšetřovatelé stále víc pracují s verzí, že nákladní auto jezdilo po silnici nejen v žalostném stavu, ale i bez platné technické kontroly. Pokud se ukáže, že si řidič sehnal osvědčení podvodem, hrozí mu tak hned dvojí potrestání.

„Okolnosti podezřelé technické kontroly prověřují policisté po dohodě se státním zástupcem odděleně od tohoto konkrétního případu,“ potvrdil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Při ohledání po nehodě byly na avii nalepené platné známky o provedené technické prohlídce a kontrole emisí. V úvahu tak připadají dvě varianty - buďto auto prošlo technickou kontrolou, a v tom případě pochybil technik, nebo na kontrole vůbec nebylo, a jak přišlo k samolepkám, je tedy záhadou.

Na vyšetřování samotné nehody by to nemělo mít vliv. „Auto bylo ve špatném technickém stavu a to, za jakých okolností získalo nebo nezískalo technickou kontrolu, je otázka dalšího šetření,“ vysvětluje Šváb. Řidiči už tak hrozí za zanedbání stavu auta, které mohlo být příčinou havárie, až osm let vězení.

Machinace s technickou kontrolou by mu mohla vynést další trest nebo mu minimálně přitížit. Nejvážněji zraněná čtyřletá dívenka se mezitím pomalu vzpamatovává z nečekané srážky. „Po několikatýdenním pobytu v naší nemocnici byla holčička díky dobrému zdravotnímu stavu v pátek propuštěna domů,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Na místě nehody se toho příliš nezměnilo. Silničáři pouze barvou čerstvě natřeli upozorňující značky na vozovce. Podle komise brněnského magistrátu je přechod dostatečně bezpečný, městská část Maloměřice a Obřany se ale kolem přechodu chystá ještě nainstalovat měřiče rychlosti.