Mezipatra budou letos bourat hranice vysokého umění

Brno – Co zařadí dílo do škatulky vysokého umění? Kde se nachází hranice mezi vysokým a nízkým stylem? A nakolik je tato hranice pevná? I taková zamyšlení nabídne letošní ročník festivalu Mezipatra, který startuje dnes ve 20:30 v brněnském kině Scala.

Hlavním tématem jedenáctého ročníku festivalu Mezipatra je „vysoké umění“. Návštěvníci budou moci zhlédnout filmy, které hodnoty vysokého a nízkého umění převracejí, aby objevily a stále objevovaly umění nové. První kinosál se otevře dnes ve 20:30 a diváci v něm budou moci vidět film Kvílení, který mapuje osudy legendy beatnické generace Allena Ginsberga. Součástí večera bude i přehlídka Pavla Jevuly, při které budou moci návštěvníci obdivovat extravagantní modely vytvořené z 35mm filmového pásu.

"My letos uvádíme asi 72 filmů a každý rok vybíráme ze široké nabídky. Každý ročník má své ústřední téma a také retrospektivní kategorie. Uvádíme tedy filmy, které právě vznikly, spolu se snímky, které jsou starší, ale hovoří k tématu, kterým letos je vysoké umění. Filmy se zaměřením na queer problematiku vzniká ve světě dost, bohužel v České republice žalostně málo. V soutěžní sekci je Česko letos zastoupeno dvěma studentskými snímky, ale lidé mají možnost podívat se na webový speciál České televize, kde jsou jak dokumenty, tak experimentální snímky, které vznikly na pražské FAMU. Dále jsme s ČT připravili blok, který má název TABU a obsahuje filmy z počátku 90. let,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 ředitel festivalu Mezipatra Aleš Rumpel.

V Brně se festival uskuteční ve dvou kinech – Art a Scala. Součástí festivalu je také předávání cen od odborné poroty i diváků. Stejně jako v minulých letech nebude ani letos chybět doprovodný program. Mezi již tradiční akce patří série přednášek Queer café, která otevře debaty nad různými aspekty queer umění. „Letošní největší specialitou pak bude koncert operního pěvce Josefa Škarky 8. listopadu v 19 hodin v Klubovně 2. patro v Praze,“ uvedla PR manažerka festivalu Tereza Hendlová. Kromě těchto akcí budou festival doprovázet také výstavy mladých umělců.

Queer

Queer zahrnuje lesby, gaye, bisexuál(k)y i nekonformní heterosexuál(k)y a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné. Užíváním slova queer chce festival upozornit na panující heteronormativitu, tedy přesvědčení, že heterosexualita je jediná normální a přirozená orientace, přičemž vše ostatní představuje odchylku.

Mezipatra ovládnou Brno do 9. listopadu. Po skončení festivalu v Brně poputují filmy do Prahy, kde proběhne druhá vlna festivalu od 11. do 16. listopadu. Ozvěny festivalu zazní následně také v Olomouci, Českých Budějovicích, Plzni, Pardubicích a Ostravě. Uvedené filmy se po premiérách na Mezipatrech přesunou do českých kin.

Queer filmový festival Mezipatra je specializovaný soutěžní filmový festival uvádějící filmy s gay, lesbickou, bisexuální, transgender a queer tématikou. Festival má neziskový charakter a slouží k emancipaci sexuálních menšin v České republice a k propagaci kvalitních filmů s humanistickým obsahem. Za uplynulých deset let navštívilo festival Mezipatra více než 75 000 diváků.

  • Mezipatra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2076/207535.jpg
  • Mezipatra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2076/207533.jpg
  • Mezipatra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2076/207534.jpg
Vydáno pod